PlusReview

Kollektivet doet pijn om naar te kijken

Het plan om een huis te vullen met fantastische mensen mondt uit in een groep bewoners die elkaar de meest verschrikkelijke dingen aan doen.

Jan Pieter Ekker
null Beeld -
Beeld -

De Deense regisseur Thomas Vinterberg maakte eerder al een toneelstuk waarin hij zijn jeugd in een woongemeenschap in Kopenhagen, de scheiding van zijn ouders én zijn eigen scheiding verwerkte, nu heeft hij er ook een film over gemaakt: het in bleektinten geschoten Kollektivet (dat mede tot stand kwam dankzij een bijdrage van het Nederlands Filmfonds).

In deze film draait het om Erik, een architectuurprofessor met een constante frons op zijn gezicht, en Anna, de populaire presentatrice van een nieuwsprogramma op televisie. Het vrijstaande huis dat hij van zijn vader heeft geërfd, is veel te groot en te duur voor het stel en hun puberdochter Freja. Het liefst zou Erik het dan ook verkopen, maar zijn vrouw brengt hem op andere gedachten. Ze is toe aan iets nieuws, zegt Anna: een fantastisch huis, gevuld met fantastische mensen. Ze heeft de eerste al gevraagd, hun goede vriend Ole, wiens hele hebben en houwen in twee plastic tassen past.

Verschrikkelijke dingen
Met een feilloos oog voor detail schetst Vinterberg het leven in de woongroep, waar binnen de kortste keren een bont gezelschap door de ballotage komt. De heren dragen geitenwollen truien, de dames gebatikte jurken, Olga is 'niet gierig' op haar lichaam. De communebewoners kunnen het niet over hun hart verkrijgen om een spar om te zagen, maar doen elkaar wel de meest verschrikkelijke dingen aan.

Kollektivet

Regie Thomas Vinterberg
Met Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Helene Reingaard Neumann
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Movies,
City, Rialto

Ze bespreken alles - totdat het ingewikkeld of pijnlijk wordt. En als Anna dan eindelijk eens zegt wat ze denkt en voelt, zijn de gevolgen natuurlijk niet te overzien. Op de geluidsband klinken onderwijl olijke liedjes van de Deense Benny Holst.

Pijn
Ulrich Thomsen en Trine Dyrholm, die beiden ook al in zijn meesterlijke Festen (1998) te zien waren, zijn formidabel als Erik en Anna, een vrouw op de rand van een zenuwinzinking - op het festival van Berlijn werd Dyrholm niet voor niets onderscheiden als beste actrice. Vinterberg gaf zijn tweede vrouw Helene Reingaard Neumann de rol van Emma, de nieuwe, veel jongere liefde van Erik. De debuterende Martha Sofie Wallstrøm Hansen speelt de veertienjarige Freja - min of meer zijn alter ego.

De zwijgzame, wijze Freja beziet het als altruïsme, tolerantie en zelfontplooiing verpakte egoïsme van de volwassenen stilzwijgend. Haar blik is echter alleszeggend; Kollektivet doet pijn om naar te kijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden