Kolenopslag stilgelegd

AMSTERDAM - De milieuvergunning voor de nieuwe kolenopslag aan de Westpoortweg in het Amsterdamse havengebied is vernietigd door de Raad van State. Het werk bij de firma Rietlanden Stevedores is stilgelegd.De uitspraak van de Raad van State volgt na bezwaren van de Milieufederatie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmerliede. Zij menen dat de kolenopslag meer stofoverlast geeft dan is toegestaan. Voor die stofoverlast waren berekeningen gemaakt die niet kloppen, zo is aangevoerd.

De Raad van State heeft nu bepaald dat die bezwaren terecht zijn, dat er bij de afgifte van de vergunning rekenfouten zijn gemaakt door de provincie Noord-Holland.

De kolenoverslag heeft een capaciteit van vijf miljoen ton kolen per jaar. In de vergunning werd vorig jaar ruimte gelaten voor een uitbreiding naar zeven miljoen ton. De berekening van de gemiddelde stofemissie was echter gebaseerd op maximaal vijf miljoen ton.

Daarmee, aldus de Raad van State, zijn er gegronde redenen ontstaan om te twijfelen aan de juistheid van de door de provincie berekende daggemiddelden van stofoverlast. Temeer daar, zo stelt de Raad van State ook, er nu al, in het eerste half jaar van de operationele periode, vijfendertig overschrijdingen zijn geweest.

De provincie, aldus het arrest, heeft bij de afgifte van de vergunning 'niet de nodige kennis vergaard omtrent relevante feiten'.

De provincie Noord-Holland erkent dat in de nu vernietigde vergunning 'een aantal zaken niet goed was doorberekend'. De provincie maakt nu een nieuwe ontwerpvergunning die tegemoetkomt aan de bezwaren van de Raad van State en ter visie komt te liggen. Het kan bij elkaar wel een half jaar duren voordat die nieuwe vergunning in werking treedt.

Rietlanden Stevedores kan, aldus de provincie, voor de tussenliggende tijd een gedoogvergunning aanvragen, die overigens ook ter visie komt te liggen. De Milieufederatie zegt desgevraagd dat naar dat nieuwe ontwerp 'goed gekeken gaat worden.'

Directeur Henk Dames van Rietlanden Stevedores, dat ook in de Amerikahaven een kolenterminal heeft, wilde vandaag niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden