Update

Kolenkit slechtste buurt van het land

De Wiltzanghlaan in de Kolenkitbuurt. Foto Peter Elenbaas Beeld
De Wiltzanghlaan in de Kolenkitbuurt. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - De titel slechtste buurt van Nederland kan de Kolenkitbuurt goed doen. ''Er komt extra aandacht en mogelijk meer geld om de buurt aan te pakken,'' zegt Jeroen Broeders, stadsdeelvoorzitter van Bos en Lommer. ''Ik hoop dat ik binnenkort gezellig met minister Eberhard van der Laan door de buurt kan lopen. Dat heb ik met zijn voorganger, Ella Vogelaar, ook gedaan,'' zegt Broeders.

Vogelaars lijst met veertig probleemwijken is sinds maart 2007 bekend, maar een rangorde ontbrak. Die publiceren zou een stigmatiserende werking hebben. RTL Nieuws achterhaalde de rangorde en toen bleek dat de Kolenkitbuurt volgens het ministerie van Vrom de slechtste buurt van Nederland was.

Op nummer twee, drie en vier staan de Rotterdamse buurten Pendrecht, Oude Noorden en Bloemhof. De Utrechtse wijk Ondiep staat op vijf, blijkt uit een ranglijst van twintig probleemwijken die het ministerie van Vrom vertrouwelijk wilde houden, uit vrees voor stigmatisering.

''Als je naar de statistieken kijkt, is die betiteling terecht,'' zegt Broeders. ''De problemen zijn normaal voor grote steden, maar hier zijn ze net iets lastiger en hardnekkiger.''

De buurt rond de kerk met een toren als een kolenkit (gebouwd in 1956 naar een ontwerp van architect Marius Duintjer) telt zevenduizend inwoners, van wie bijna negentig procent allochtoon is. ''Een derde leeft op bijstandsniveau, de helft van de kinderen groeit op in een arm gezin, de werkloosheid bedraagt bijna twintig procent,'' zegt Broeders. ''Er is taalachterstand. Mensen voelen zich onveilig.''

Om iets te doen aan de kleine woningen (95 procent sociale huur) en om te voorkomen dat bewoners met een redelijk salaris de wijk verlaten, wordt de buurt sinds 2004 vernieuwd. In de gerenoveerde woningen in de Akbarstraat keerden in 2006 37 van de 140 gezinnen terug. De appartementen van zestig vierkante meter gingen voor 125.000 euro grif van de hand. Opmerkelijk, omdat de Kolenkitbuurt volgens de dienst Onderzoek en Statistiek al in 2004 de minst geliefde buurt was.

Aan het eind van de Woutertje Pietersestraat staat nieuwbouwproject Scala met koop- en huurwoningen. Ook langs het ringspoor worden die gebouwd. Broeders: ''We stapelen stenen, maar besteden ook veel aandacht aan de problemen achter de gevel. De bewoners worden huis aan huis bezocht om de problemen in kaart te brengen en er iets aan te doen. Er is geld voor bewonersinitiatieven, zoals een kookstudio en burgerbeveiligingsprojecten.''

Gaat de Kolenkitbuurt nu onder een stigma gebukt? ''Dat ligt er maar aan wie je het vraagt. De mensen weten wat er moet gebeuren.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden