Plus

Koken in stijl met de Amsterdamse Yokaw Pat (32), foodblogger voor Vogue

Sommige bloggers op Instagram vallen nét iets meer op dan andere. Yokaw Pat (32) is zo iemand. Het leverde haar zelfs een baan op als foodblogger voor Vogue.

De wondere wereld van eten, mode en visagie, volgens YokawBeeld @yokaw

Kleurrijk, eigenzinnig en stijlvol, met veel aandacht voor compositie. De Instagramfoto's van de Amsterdamse Yokaw Pat, met mode, visagie en hier en daar een pluizig konijn als vaste onderwerpen, ogen nét even iets aantrekkelijker dan die van de meeste bloggers.

In korte tijd bouwde ze een flinke schare volgers op en wist ze de aandacht te trekken van verschillende modebladen. Sinds een jaar staat ze bekend als smaakmakende foodblogger van Vogue en is haar feed aangevuld met artistieke, surrealistische foto's van gerechten.

Van visagie naar foodblogs
Yokaw - haar voornaam is inmiddels haar 'artiestennaam' - wist altijd al dat ze in de creatieve sector wilde werken, alleen niet meteen in welke vorm. "Ik begon met de designopleiding aan het Amsterdam Fashion Institute, maar ontdekte al snel dat ik niet technisch genoeg was. Wat ik deed was eigenlijk meer stylen dan ontwerpen. Mijn creativiteit kwam daar niet helemaal tot zijn recht."

Vervolgens stapte ze over naar een opleiding tot visagist bij House of Orange. Dat bleek de juiste keuze te zijn. "Daar kon ik vindingrijk zijn met kleur en textuur op een manier die bij me past." Nadat ze was afgestudeerd ging ze succesvol aan de slag als visagist voor modebladen, waaronder Blend, L'Officiel en Glamcult.

Naast haar werk als visagist was Yokaw actief als blogger op Instagram. "Een jaar geleden kwam Gijsje Ribbens van Vogue naar me toe. Ze vertelde dat ze een foodblogger zochten en vroeg of dat misschien iets voor mij was. Ze had mijn Instagram gezien en mijn kledingstijl en de manier waarop ik mijn onderwerpen in beeld bracht, spraken haar erg aan."

Beeld @yokaw

Ribbens vroeg of het Yokaw zou lukken een foodblog te maken in haar eigen, kenmerkende stijl. "Eigenlijk vroeg ze later pas: kun je wel koken? Ik wilde eerst wat bedenktijd - ik wilde graag zelf koken en laten zien dat ik haar vertrouwen verdiende. Een week later kwam ik bij haar terug met een concept waarbij ik recepten maak op basis van thema's uit de mode en maatschappij."

Konijn
Sinds ze voor Vogue blogt, staat Yokaws Instagram vol foto's van de gerechten die ze maakt voor het modeblad. Tot voor kort speelde ook haar konijn Pantoufle een belangrijke rol. "Ik heb Pantoufle gekocht toen mijn vriend een jaar in het buitenland zat en ik behoefte had aan gezelschap."

Ze zocht op Marktplaats naar een 'teddy dwerg' en stuitte op foto's van een pluizig konijn. Ze haalde hem diezelfde week nog in huis. Toen ze het konijn ophaalde trof ze het aan in een plastic bak met kale plekken in zijn vacht.

"Hij leek totaal niet op het pluizige konijn van de foto's. Het was juist zo'n diertje waarvan je weet dat je het niet moet kopen, omdat hij binnen de kortste keren overlijdt. Natuurlijk heb ik hem juist wel gekocht en ook nog eens voor de volle mep."

"Pantoufle was echt mijn zorgenkindje, daardoor nam ik hem overal mee naartoe. Sinds zijn overlijden een paar maanden geleden - ik heb hem 2,5 jaar gehad - is mijn Instagram een stuk minder kleurrijk."

Mode als inspiratiebron
Yokaw is de dochter van mede-eigenaar Cheung Ming van restaurant Sea Palace, tegenover de bibliotheek op het Oosterdokseiland. Ze kookt niet alleen gerechten uit de Chinese keuken. "Ik gebruik voornamelijk seizoensgroenten en bedenk gerechten meer vanuit een concept. Zo kan mijn uitgangspunt een modeshow zijn, een beeld dat ik voorbij zie komen, of iets wat ik lees. Daar bedenk ik dan een recept bij."

Beeld @yokaw
Beeld @yokaw

"Tijdens de expositie van fotograaf Helmut Newton in Foam, heb ik een compositie met een chocoladetaart gemaakt die geïnspireerd is op één van zijn foto's. Voor de collectie geurkaarsen van modemerk &Other Stories heb ik een concept bedacht waarbij ik kookte met de ingrediënten die in de geurkaarsen verwerkt zaten, zoals gegrilde vijgen met earl grey-saus en eetbare viooltjes. En voor het maatschappelijke thema seksuele vrijheid heb ik ooit een gerecht gemaakt met fallusvormige groenten, geïnspireerd op de collectie van J. W. Anderson die werd ­getoond tijdens de eerste modeshow van datingapp Grindr."

Eigen wereld
Mode is voor Yokaw zowel in haar professionele als persoonlijke leven een belangrijke invloed. "Het zegt iets over wat er nu in de maatschappij speelt, maar ook over wat er gaat komen." Voor de surrealistische wereld die ze graag creëert in haar werk, biedt mode haar veel inspiratie.

"Op de middelbare school zeiden ze dat ik niet ver zou komen, omdat ik te veel in mijn eigen wereld leefde. Eigenlijk doe ik dat nog steeds, net als mijn grootste inspiratiebronnen John Galliano en Alexander McQueen. En Diana Vreeland - oud-hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue en columnist die alles bij elkaar verzon."

Ze probeert haar werkvelden op steeds meer manieren met elkaar te combineren. "De recepten zijn ook geïnspireerd op mode. Eten is ook heel belangrijk voor bijvoorbeeld een mooie huid - de basis voor een goede make-up."

Yokaw fotografeert al haar Instamgrambeelden zelf. "Ik leef volgens een filosofie waarbij je elke tien jaar iets verandert aan je leven. Het hoeft niet groots te zijn, als het maar een verandering is waardoor je je blijft ontwikkelen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig iets technischer te worden, zodat ik Photoshop kan gebruiken om foto's te bewerken. Op dit moment gebruik ik nog een applicatie en pas ik een paar instellingen aan."

Instagram: @yokaw

Beeld @yokaw
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden