Plus
Koken? Geen tijd/zin: uit eten is de norm
Millennials eten het meest buiten de deur, blijkt uit recent onderzoek. Vier Amsterdammers hielden deze week bij wat ze aten.
Boudewijn Damler 28, general manager bij Golftime
Boudewijn Damler noemt zichzelf een 'sociale eter'. "Ik houd van koken, maar als ik alleen eet, heb ik er eigenlijk geen zin in." Zijn ontbijt en lunch haalt hij meestal bij de supermarkt om de hoek van zijn werk in Amersfoort. "Dat gaat nog sneller dan bestellen."
Wanneer Damler buiten de deur eet, ongeveer twee keer per week, let hij niet op de prijs van zijn keuzes. "Dat is iets sociaals, het maakt dan ook niet uit wat het kost."
Woensdag
Ontbijt Thuis
Lunch Supermarkt: Broodjes kaas en filet americain - €4,11
Diner Van Zanten: Saté en pils - €22,50
Donderdag
Ontbijt Supermarkt: Banaan, kwark en muesli - €2,33
Lunch Supermarkt: Broodjes kaas en rosbief - €5,77
Diner Thuis
Vrijdag
Ontbijt Supermarkt: Banaan, kwark en muesli - €2,33
Lunch Supermarkt: Broodjes kaas, rosbief - €5,77
Diner Cafés: Liquid dinner, een paar bitterballen - €50-60
Emily van Dijk 28, eigenaar Ash Agency Amsterdam
Emily van Dijk eet vaak buiten de deur met de klanten van haar talentenbureau. "Een smoothie 's ochtends is het enige wat ik binnenhuis eet."
Het draait voor haar om gemak en zelf koken vind ze vooral stressvol en tijdrovend. "Ik heb er een hekel aan. In de supermarkt in de rij staan, bedenken wat je moet koken, al dat snijwerk en dan ook nog afwassen. De tijd en moeite weegt niet op tegen wat je kwijt bent buiten de deur."
Woensdag
Ontbijt Thuis
Lunch Meatless District: Salade - €15
Diner Burgermeester: Twee burgers - €28
Donderdag
Ontbijt Thuis
Lunch Hotel V The Lobby: Eggs florentine, cappuccino en water - €18
Diner Café Lennep: Tortellini - €15
Vrijdag
Ontbijt Thuis
Lunch Broodjeszaak in de JP Heijestraat: Broodje kaas en broodje mozzarella - €7,80
Diner Golden Brown Bar: Vegetarische curry - €15
Giampiero Maietti 25, online marketeer en fotograaf
Het grootste deel van Giampiero Maietti's budget gaat op aan eten. "Ik lunch vooral buiten de deur op plekjes op die rustig zijn, zodat ik echt even weg ben van werk."
Avondeten doet hij de helft van de tijd thuis, de andere helft op plekken als Bazar aan de Albert Cuypstraat. "Je krijgt daar een goede hoeveelheid eten en die prijs-kwaliteitverhouding vind ik belangrijk. Omdat ik graag kook, weet ik wat je kan krijgen voor een bepaalde prijs."
Woensdag
Ontbijt Kantine: Croissant, koffie - €2,50
Lunch Vapiano: Pizza, drankje - €13,50
Diner Thuis
Donderdag
Ontbijt Starbucks en AH: Koffie, sandwich - €6,75
Lunch Thuis: Salade, jus d'orange - €11,80
Diner Bestelling: Chinees voor twee - €44,58
Vrijdag
Ontbijt Subway: Sandwich - €3,75
Lunch Kantine: Salade - €3,75
Diner Thuis
Mandy Ho 22, stagiaire Super Heroes
"Mijn vrienden rekenen op mij wanneer ze vragen waar ze heen moeten," zegt Mandy Ho. "Het is een van de dingen die maken wie ik ben: ik houd ervan om verschillende keukens uit te proberen."
Belangrijk voor haar bij de keuze van een plek om te weten zijn sfeer en de ervaring, maar ook gemak speelt een grote rol. "Ik houd ervan om tijd te besparen. Mijn ontbijt haal ik ook altijd ergens. Zo kan ik het op werk opeten en verlies ik geen tijd."
Woensdag
Ontbijt Bakhuys: Sap, croissant - €5,80
Lunch op werk
Diner Mana Mana: Deelmenu, thee - €24,40
Donderdag
Ontbijt White Label Coffee: Twee bananenbrood - €6
Lunch Zoku: Salade en flatbread - €19
Diner Thuis
Vrijdag
Ontbijt T's: quiche en thee - €7,95
Lunch Op werk
Diner The Roast Room: Duck liver tarte tatin, butcher's platter, potatoes au gratin, Hendrick's G&T - €73