'Kohl wilde helft Turken uitzetten'

Bondskanselier Helmut Kohl van de Duitse Bondsrepubliek heeft eind 1982 met de Britse premier Margaret Thatcher gesproken over een plan om de helft van de in Duitsland wonende Turken het land uit te zetten. Volgens de christendemocraat was het voor Duitsland onmogelijk zo veel Turken op te vangen.

Helmut Kohl. Beeld epa
Helmut Kohl.Beeld epa

Dat blijkt volgens het Duitse weekblad Der Spiegel uit Britse documenten die onlangs zijn vrijgegeven. Kohl, die op 1 oktober 1982 bondskanselier was geworden in een kabinet van de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP, sprak over zijn plan met Thatcher op 28 oktober 1982 in Bonn. Hij zei volgens de notulen van het gesprek dat Duitsland geen problemen had met de Portugezen, de Italianen en zelfs de mensen uit Zuidoost-Azië, maar dat de Turken uit een heel andere cultuur kwamen. Hij wees er bijvoorbeeld op dat veel Turken zwart werkten en gedwongen huwelijke sloten.

Op dit moment wonen er 3 miljoen mensen van Turkse herkomst in Duitsland. Velen zijn Duits staatsburger geworden op basis van veranderingen in de immigratieregels die na Kohls val in 1998 van kracht werden.

Kohl heeft in de jaren dat hij bondskanselier was, vaak gezegd dat Duitsland geen immigratieland was. De Bondsrepubliek nodigde sinds 1961 Turken uit om naar het land te komen om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. Duitsland beleefde toen met het zogeheten Wirtschaftswunder een periode van grote economische bloei.

Thatcher en Kohl in 1982. Beeld EPA
Thatcher en Kohl in 1982.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden