Update

Kofi Annan stopt als VN-gezant Syrië

De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan legt per 31 augustus zijn taken neer als speciale gezant voor Syrië. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. Annan kreeg zijn mandaat in februari van de VN en de Arabische Liga.

Redactie
Kofi Annan in juli in Genève. Beeld afp
Kofi Annan in juli in Genève.Beeld afp

Volgens Annan stopt hij vanwege het vingerwijzen en schelden in de VN-Veiligheidsraad. Het conflict in Syrië liep uit de hand en Annan kreeg onvoldoende steun in de Veiligheidsraad. Daardoor 'veranderde mijn rol fundamenteel', zei Annan vandaag tijdens de op het laatste moment aangekondigde persconferentie in Genève.

Annan zei zijn gezantschap te hebben aanvaard op een moment dat het nog leek dat de internationale gemeenschap onder aanvoering van de VN-Veiligheidsraad een einde kon bewerkstelligen aan het geweld in Syrië en een periode van politieke transitie in gang kon brengen.

Onenigheid
Maar keer op keer liet de Raad merken niet in staat te zijn de vredesmissie te kunnen steunen. Met name de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten, maakten een succesvolle afronding van de missie onmogelijk door elkaar voortdurend tegen de haren in te strijken, aldus Annan.

'Toen het Syrische volk hard hulp nodig had, schoven de leden van de Veiligheidsraad elkaar de zwarte piet toe', zei Annan. 'Het is voor mij en voor ieder ander onmogelijk er bij de Syrische regering of de oppositie op aan te dringen stappen te nemen om een politiek proces op gang te brengen.'

Annan wees er fijntjes op dat het zespuntenplan voor vrede in Syrië, dat al vlug zijn naam kreeg, in feite het plan van de Veiligheidsraad is.

Rosenthal: Annan heeft alles gedaan
Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) noemde het vanavond 'buitengewoon spijtig' dat Kofi Annan stopt als speciaal gezant. 'Ik heb het al eerder gezegd: als iemand geschikt was de politieke oplossing te bereiken, dan was het Kofi Annan. Hij heeft er er alles aan gedaan.'

Rosenthal veroordeelt in de 'sterkste termen' het geweld van de afgelopen weken.

'Moeilijke ondankbare opdracht'
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon prees Annan om 'de onzelfzuchtige manier waarop hij zijn geweldige vaardigheden en prestige heeft gebruikt bij deze moeilijke en ondankbare opdracht'. De zwaar teleurgestelde diplomaat sloot niet uit dat Ki-moon iemand vindt die bereid is het stokje van Annan over te nemen. 'De wereld zit vol met zotten als ik, dus kijk niet vreemd op als iemand anders de taak op zich neemt.'

Ban liet in een reactie weten het besluit van Annan te betreuren. Hij is inmiddels met de Arabische Liga in gesprek over een opvolger. De Russiche ambassadeur in New York te betreuren dat Annan stopt.

VS wijt vertrek aan diplomatiek falen
De Verenigde Staten leggen de schuld voor het vertrek van Annan bij de weigering door Rusland en China VN-resoluties tegen president Bashar al-Assad te steunen. Witte Huis-woordvoerder Jay Carney zei dat ook de halsstarrige houding van de Syrische president Bashar al-Assad door te gaan met moorddadige aanvallen op de eigen bevolking daaraan heeft bijgedragen.

'President Assad blijft, ondanks zijn belofte zich te houden aan het vredesplan, op brute wijze zijn eigen volk vermoorden', zei de woordvoerder. Carney zei verder dat het Witte Huis van mening blijft dat 'Assad moet gaan'.

Frankrijk: Vertrek toont impasse
Dat Kofi Annan stopt als gezant voor Syrië toont 'de dramatische patstelling in het conflict'. Dat heeft de Franse minister Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken) vandaag verklaard. Volgens Fabius blijft het belangrijk dat er een staakt-het-vuren komt in Syrië en dat president Bashar al-Assad vertrekt.

VN-chef Ban Ki-moon hekelde 'de aanhoudende verdeeldheid in de Veiligheidsraad, die een belemmering voor diplomatie is geworden en het werk van elke bemiddelaar veel moeilijker maakt'.

Kofi Annan vandaag tijdens de persconferentie. Beeld epa
Kofi Annan vandaag tijdens de persconferentie.Beeld epa

Situatie Syrië verslechtert
Intussen wordt de situatie in het land steeds nijpender. Syrische regeringstroepen doodden woensdag bij een operatie in het district Jdaidet Artuz vlak bij de hoofdstad Damascus 43 jongeren. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten pakten veiligheidstroepen 100 jongeren op en namen ze hen mee naar een school. Daar werden zij gemarteld. Sommigen waren zonder vorm van proces doodgeschoten. Donderdagochtend werden 43 lijken aangetroffen.

De rebellen vielen een vliegbasis bij Aleppo aan. Op de basis staan helikopters en vliegtuigen waarmee regeringstroepen de stad aanvallen. Het gaat om de basis Menagh, op ongeveer 30 kilometer van Aleppo. Voor de aanval gebruikten de rebellen een tank die ze eerder op het regeringsleger hadden buitgemaakt. Waarnemers van de VN meldden woensdag al dat de rebellen over zware wapens zoals tanks beschikken.

Inmiddels dreigt ook voedselschaarste. De komende maanden hebben 3 miljoen Syriërs waarschijnlijk voedselhulp nodig, stelde de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, vandaag. De burgeroorlog in het Arabische land maakt het de boeren moeilijk te oogsten.

Een Syrische man wordt geholpen aan zijn verwondingen. Beeld ap
Een Syrische man wordt geholpen aan zijn verwondingen.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden