Update

Kofi Annan probeert nog eens te bemiddelen in Syrië

De internationale vredesgezant Kofi Annan is vandaag aangekomen in Damascus voor een nieuwe poging om te bemiddelen in het bloedige conflict in Syrië.

Kofi Annan op een foto van eind juni. Beeld ap

Gisteren nog had Annan in de Franse krant Le Monde gezegd dat het vredesplan voor Syrië tot nu toe is mislukt. Het plan voorziet in een staakt-het-vuren onder internationaal toezicht, maar daar is in de praktijk weinig van te merken.

Volgens mensenrechtengroepen vielen dit weekeinde door het politiek geweld in Syrië zeker 114 doden, onder wie zeker 58 burgers. Zo werden opnieuw steden in de noordelijke provincie Aleppo gebombardeerd.

Volgens activisten zijn in Syrië al meer dan 17.500 doden gevallen sinds het geweld in maart vorig jaar losbarstte. De waarnemersmissie van de VN die sinds april in Syrië is gestationeerd, staat machteloos voor de dagelijkse schendingen van het bestand. De waarnemers van de internationale vredesmacht gaan sinds vorige maand niet meer op pad voor patrouilles vanwege het geweld in het Arabische land. De missie zit in het Dama Rose hotel in de hoofdstad, waar Annan zondag arriveerde met de plaatsvervangende Syrische minister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad.

Rapport
Annan gaat over zijn missie rapporteren aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Veiligheidsraad, die zich naar verwachting woensdag opnieuw over de situatie in Syrië buigt.

De deelnemers aan een Syrië-top in Parijs verklaarden vrijdag dat de Veiligheidsraad met een nieuw plan moet komen om een einde te maken aan het geweld in Syrië. Als het regime zich daar niet aan houdt, moeten sancties volgen. Over gewapend ingrijpen wordt nog niet gesproken. De kans is echter minimaal dat de Veiligheidsraad Syrië straft, omdat Rusland en China dat blokkeren.

Desondanks begonnen de Syrische strijdkrachten zondag met meerdaagse manoeuvres. Daarbij werd vooral geoefend hoe het land 'een plotselinge aanval van zee' moet afslaan, aldus het staatspersbureau Sana.

Een van de talrijke deserteurs die naar het buitenland zijn gevlucht, heeft in Turkije nieuwe gruwelijke verhalen verteld over het optreden van het leger. Volgens luitenant Ihad Bitar zijn tanks uit zijn eenheid over burgers heen gereden. 'Ik wil voor het Internationaal Strafhof getuigen over wat ik heb gezien', aldus Ihab.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden