Kofi Annan: geen deadline mogelijk voor einde geweld Syrië

Kofi Annan, de internationale gezant voor Syrië van de VN, zegt dat het niet mogelijk is om een deadline te stellen voor het beëindigen van het geweld in Syrië. Maar het is ook niet toelaatbaar om het geweld oneindig lang door te laten gaan.

Emma van der Wateren
Kofi Annan beantwoord vragen van de pers op een vliegveld bij Moskou. Beeld reuters
Kofi Annan beantwoord vragen van de pers op een vliegveld bij Moskou.Beeld reuters

Het belangrijkste is volgens Annan om een dialoog te starten. De Syriërs moeten echter zelf besluiten of president Bashar al-Assad af moet treden. 'Daar kan het uiteindelijk op uitdraaien', aldus de gezant. 'Maar dat is niet aan mij. Dat is aan de Syriërs. Het onze taak om de Syriërs te helpen rond de tafel komen en hier een weg uit te vinden.'

Een woordvoerder van Kofi Annan liet weten dat Syrië officieel heeft gereageerd op het vredesplan van de VN. Hij zei echter niets over de inhoud. 'Annan bestudeert de reactie en zal snel antwoorden', aldus de woordvoerder.

Waarnemersmissie
Annan zei verder dat hij met Syrië had gesproken over een eventuele waarnemersmissie. 'Het is niet uitgesloten dat een VN-waarnemer naar Syrië gaat om te kijken of alle partijen de te maken afspraken nakomen', aldus Annan. 'We hopen dat de Syrische autoriteiten heel snel stoppen met het geweld en als dat gebeurt moeten we ter plaatste zijn om zeker te weten dat beide kanten de overeenkomst respecteren.'

De VN-gezant was in Moskou om te praten met de Russische president Dmitry Medvedev, die beloofde de missie van Annan te steunen. Volgens Medvedev is de missie 'mogelijk de laatste kans voor Syrië om een lange en bloedige burgeroorlog te voorkomen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden