Koffieboeren uit Jemen mogen niet naar Amsterdam

Vier Jemenitische boeren die over twee weken hun koffie willen presenteren op World of Coffee in Amsterdam, de grootste koffiebeurs ter wereld, mogen Nederland niet in.

Hanneloes Pen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat 'het land van de koffieboon' op de beurs ontbreekt, is een gemis, zegt Brahim Boukadid, vertegenwoordiger in Nederland van Qima Coffee. Volgens hem is Nederland bang dat de boeren politiek asiel aanvragen als ze hier zijn.

Boukadid is een actie gestart op Facebook - #freeourfarmers - om de boeren alsnog naar World of Coffee te krijgen, dat van 21 tot en met 23 juni in de RAI wordt gehouden.

Goede afzetmarkt
Boukadid: "Koffie uit Jemen is de beste koffie wereldwijd. De koffieboon komt er zelfs oorspronkelijk vandaan. Koffie groeit het best in de hoge bergen. De Jemenitische boeren moeten die in Nederland kunnen presenteren. Nederlanders drinken gemiddeld veel koffie: een tot drie koppen per dag. Dit is dus een goede afzetmarkt."

Het zou de eerste keer zijn dat Jemenieten hun koffie buiten hun door een burgeroorlog geteisterde land konden vertegenwoordigen. "Om een visum aan te vragen, zijn we naar de Nederlandse ambassade in Jordanië gereisd. We hebben zelfs extra documenten aangeleverd om te bewijzen dat de boeren terug zullen gaan naar Jemen."

Historische schuld
"Ze hebben daar immers hun families en bedrijven en hun kinderen zitten daar op school, maar de visumaanvraag werd afgewezen," zegt Boukadid. Bezwaar aantekenen tegen de weigering maakt volgens hem weinig kans.

De boeren zelf vinden het vreselijk dat ze niet kunnen komen. "Ze voelen zich niet serieus genomen. Het raakt ze echt," zegt Boukadid, die Nederlanders oproept om te laten zien dat ze achter de Jemenitische boeren staan. De twee video's op Facebook waarin de boeren hun verhaal vertellen zijn volgens hem al 70.000 keer gezien.

Ook arabist en jurist Laila al-Zwaini vindt het ongelooflijk dat de boeren niet naar Nederland mogen. Volgens haar heeft Nederland nog een historische schuld in te lossen met Jemen.

Extra grote klap
"Koffie is al meer dan 500 jaar een belangrijk product in Jemen zelf en voor de export," zei Al-Zwaini in het radioprogramma Nieuws en Co van de NOS/NTR. "In de 17de eeuw handelden Jemenieten ook met de VOC."

"Toen heeft de Nederlander Pieter van den Broecke helaas koffieboontjes gestolen uit Mokka, een havenstad in Jemen. Die heeft hij eerst in de botanische tuin in Amsterdam geplant en later overgebracht naar de Nederlandse kolonie Indonesië. De Nederlanders zijn er dus met de koffiehandel vandoor gegaan."

Boukadid: "Weigering van de visa is een extra grote klap als je naar die geschiedenis kijkt."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden