Koerden willen Nederlandse deelname luchtaanvallen Syrië

Nederland moet zo snel mogelijk meedoen aan luchtaanvallen op doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. Die oproep doen Koerden vanochtend in een gesprek met Tweede Kamerleden die zich bezighouden met Buitenlandse Zaken.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (L) is met een kleine delegatie van demonstrerende Koerden in gesprek. Beeld ANP
Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (L) is met een kleine delegatie van demonstrerende Koerden in gesprek.Beeld ANP

Dat zei een van de delegatieleden voorafgaande aan de besloten ontmoeting in een kleine vergaderzaal. Het gesprek volgt op de bestorming maandagavond van de ontvangsthal van het Kamergebouw door ongeveer 100 Koerdische demonstranten. Ze vroegen met hun actie aandacht voor het geweld van IS in Syrië.

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn alleen actief boven Irak als onderdeel van de internationale strijd tegen IS. Het kabinet heeft er, met steun van de Kamer, voor gekozen die acties te beperken tot Irak, omdat er geen internationale overeenstemming is over een juridische basis voor militair ingrijpen in Syrië. Tot nu toe vinden alleen het CDA, de PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren dat Nederland wel ook in dat land moet meedoen aan luchtaanvallen.

Een beveiliger in het gebouw van de Tweede Kamer waar een Koerdische delegatie een gesprek heeft met de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken Beeld anp
Een beveiliger in het gebouw van de Tweede Kamer waar een Koerdische delegatie een gesprek heeft met de vaste Kamercommissie Buitenlandse ZakenBeeld anp

Noodsituatie

De Koerden die in het Kamergebouw demonstreerden, wijzen op de humanitaire noodsituatie in vooral de door IS belegerde Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië. Daarover spreken ze met de Kamerleden. Ook de medische hulp ter plaatse en de humanitaire opvang komen tijdens het gesprek aan bod.

Hoewel er extra politieagenten op de been zijn bij de ingang van het Kamergebouw, was het daar vanochtend rustig. De delegatieleden hadden verder geen Koerdische sympathisanten bij zich.

PvdA wil snel mandaat

De PvdA vindt het nu nog urgenter om te zoeken naar een juridische basis voor Nederland om IS ook in Syrië te bestrijden. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zegt dat in reactie op de belegering door IS van de Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië.

Servaes verwijst naar het Kamerdebat vorige week over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS waarin de PvdA het kabinet opriep 'pro-actief op zoek te gaan' naar een volkenrechtelijk mandaat voor actie in Syrië en te onderzoeken hoe IS effectief bestreden kan worden. 'De urgentie daarvan is sindsdien alleen maar toegenomen', zegt Servaes tegen het ANP.

'Geen volkenrechtelijke dwangbuis'

In de voorhoede van de Haagse oorlogskaravaan lopen ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en Kamerlid Han ten Broeke 'We moeten IS binnen en buiten ons land vernietigen. Dit vrije Nederland staat onder druk. Deze terroristische groep wil u dood hebben', luidt de officiële VVD-verklaring. De libaralen zouden liefst ook meedoen met de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië, maar zitten met een enkelband vast aan de PvdA-coalitiegenoten, die daar per se een volkenrechtelijk mandaat voor willen hebben. VVD'ers vinden zo'n internationaal fiat wel wenselijk, maar zitten niet in een 'volkenrechtelijke dwangbuis', aldus Ten Broeke.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden