Koepel Thorbeckeplein naar Artis

Eind augustus werd de muziekkoepel afgebroken en tijdelijk opgeslagen, terwijl stadsdeel Centrum naar een nieuwe plek zocht. Foto Maarten Brante Beeld
Eind augustus werd de muziekkoepel afgebroken en tijdelijk opgeslagen, terwijl stadsdeel Centrum naar een nieuwe plek zocht. Foto Maarten Brante

AMSTERDAM - Het Thorbeckeplein stond al niet bekend als één van de chicste pleinen van de stad, maar nu de muziekkoepel verhuist naar Artis, verdwijnt weer een stukje van de oude glorie.

Op mooie zomerse ochtenden ligt het Thorbeckeplein er idyllisch bij: het zachte zonlicht wordt gefilterd door het dichte groene bladerdak, en valt op het monumentale standbeeld van de negentiende-eeuwse liberale staatsman Johan Rudolph Thorbecke.

Thorbecke kijkt vanaf zijn sokkel uit op de Reguliersgracht, één van de duurste stukjes van Amsterdam. Achter zijn rug stallen op zondagen vaak ineens tientallen kunstenaars hun werk uit in kramen op de hobbelige keitjes.

Het contrast met een uitgaansavond kan bijna niet groter zijn: dan is het plein het domein van luidruchtig (en vaak piepjong) uitgaans?publiek dat losgaat in horecatenten met sprekende namen als café Nasty, Coco's Mine en Feestcafé Woody's. Regelmatig is het plein het toneel van ruzies en vechtpartijtjes tussen lallend café?publiek.

Het Thorbeckeplein is al heel lang een uitgaansplein: de Kaasmarkt en de Botermarkt (zoals het Thorbeckeplein en het Rembrandtplein vroeger heetten) veranderden al in de zeventiende eeuw elk jaar in ?september in een kermis.

De marktkramen, boterhandelaars en rondscharrelende kippen maakten dan plaats voor een circus, feesttenten en poffertjerskramen.

In de vorige eeuw ontwikkelde het plein zich tot een belangrijk uitgaansgebied met nachtclubs en striptenten.

Halverwege 2010 begon stadsdeel Centrum met een opknapbeurt van het plein. Daarbij werd het monumentale standbeeld van Thorbecke tijdelijk verwijderd en de sokkel opgeknapt. Het voet- en fietspad aan de oostzijde zijn vernieuwd, net als de bestrating van het plein.

Ook zijn kroonlantaarns geplaatst, en is de muziekkoepel verwijderd, omdat die niet zou passen bij de uitstraling van het gerenoveerde en heringerichte plein.

Met name die laatste ingreep veroorzaakte grote verbazing en verontwaardiging onder Amsterdammers, die zich bezorgd afvroegen wat er met de muziekkoepel was ?gebeurd.

De koepel bleek op verzoek van ondernemers op het plein te zijn verwijderd. Zij vinden dat de koepel in de weg stond, meldt een woordvoerder van het stadsdeel. De koepel werd tijdelijk opgeslagen, terwijl het stadsdeel op zoek ging naar een nieuwe plek.

De afgelopen maanden ontving stadsdeel Centrum ruim tweehonderd voorstellen van bewoners voor een nieuwe plek voor de koepel. Een vereniging van buurtbewoners uit stadsdeel Zuid meldde het bouwwerk graag naar dat stadsdeel te zien komen, maar uiteindelijk viel de keus toch op Artis.

''Dat is een mooie plek in ons eigen stadsdeel, en de koepel past prima in dat deel van de stad.'' (JASPER KARMAN)

Foto Maarten Brante

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden