Koenders wil ambitie bij nucleaire ontwapening

De internationale gemeenschap moet de ambitie om alle kernwapens de wereld uit te bannen niet laten varen, ook niet in deze tijd van internationale spanningen. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag op een VN-conferentie over nucleaire ontwapening in New York.

Bewerkt door redactie
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken spreekt tijdens een VN-conferentie in New York over het tegengaan van de verspreiding van kernwapens. Beeld epa
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken spreekt tijdens een VN-conferentie in New York over het tegengaan van de verspreiding van kernwapens.Beeld epa

'Laten we eerlijk zijn: de huidige geopolitieke situatie is niet bevorderlijk voor ontwapening. Het zou naïef zijn te doen alsof ontwapenen los staat van de politiek. Er zijn complicaties. Maar die zullen er altijd zijn', aldus de bewindsman. Hij zei 'de frustratie' over de trage ontwapening te delen.

Door onder meer de Russische interventie in Oekraïne is een kernwapenvrije wereld lager op de internationale agenda komen staan. Rusland en de Verenigde Staten bezitten het merendeel van de nog 16.000 aanwezige kernwapens. Het aantal kernwapens is sinds de jaren tachtig wel met 80 procent afgenomen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft een jaar geleden nog overwogen kernwapens in staat van paraatheid te brengen vanwege de crisis op de Krim. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar Moskou annexeerde de Krim wel. De VS en EU kondigden daarna sancties af tegen Rusland.

Binnen de NAVO verzetten vooral landen die vroeger werden overheerst door de Sovjet Unie zich tegen verdere nucleaire ontwapening. Vermindering van kernwapens in Europa is alleen mogelijk als er overeenstemming binnen de NAVO is en voortgang in de onderhandelingen met de Russen, aldus het kabinet.

In ons land liggen waarschijnlijk Amerikaanse kernwapens opgeslagen op vliegbasis Volkel. Opeenvolgende kabinetten hebben dat nooit willen bevestigen. De Tweede Kamer dringt al langer aan op openheid hierover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden