Koenders: 'Wereld op historisch dieptepunt'

Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bevindt de wereld zich op een 'historisch dieptepunt' als het gaat om mensenrechtenschendingen. 'De moord op Boris Nemtsov afgelopen vrijdag staat helder op het netvlies. Wereldwijde, grootschalige schendingen moeten een wake-up call zijn', zei hij vandaag in de VN-Mensenrechtenraad.

Minister Bert Koenders spreekt de VN-Mensenrechtenraad toe. Beeld epa
Minister Bert Koenders spreekt de VN-Mensenrechtenraad toe.Beeld epa

Het is volgens Koenders hoog tijd om het tij te keren. En het mag niet bij spreuken en goede bedoelingen blijven. 'Dan wordt het een rituele dans.' Hij noemde de Mensenrechtenraad een 'essentieel platform' voor het debat over de bescherming van mensenrechten.

Op dit moment is de VN-Mensenrechtenraad in het Zwitserse Genève bijeen om te praten over mensenrechtenschendingen. Nederland is voor het eerst in jaren weer lid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, en daarom is minister Bert Koenders vandaag bij de eerste vergadering. De Mensenrechtenraad zetelt in Genève en telt 47 leden. Het orgaan houdt zich sinds 2006 bezig met de naleving van mensenrechtenverdragen.

Kritiek

In het verleden is er kritiek geweest op het VN-orgaan omdat er landen in werden gekozen die het met de mensenrechten niet zo nauw nemen, zoals Saudi-Arabië, Rusland en Cuba. Nederland is tot en met 2017 een van de 47 leden van de Mensenrechtenraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden