Koenders: 'Gevolgen voor banden Indonesië bij executie'

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) sluit niet uit dat de daadwerkelijke executie van de Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië, gevolgen krijgt voor de betrekkingen met Indonesië. Hij zei dat vandaag na de ministerraad.

Redactie
Soldaten in een Indonesische rechtszaal. Beeld AFP
Soldaten in een Indonesische rechtszaal.Beeld AFP

Koenders wil niet vooruitlopen op welke gevolgen. Ook wilde hij niet kwijt of koning Willem-Alexander is betrokken bij de Nederlandse inspanningen om de executie van Ang Kiem Soei te voorkomen.

Eerder vandaag werd bekend dat de in Indonesië ter dood veroordeelde Nederlander Ang Kiem Soei geen herzieningsverzoek heeft mogen indienen tegen zijn straf. Zijn Indonesische advocaten werden daar niet toe in staat gesteld, meldt de Nederlandse advocaat Bart Stapert.

'Het leven redden'

Een toelichting hiervoor is niet gegeven, aldus Stapert. Hij is inmiddels ook in Indonesië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie 'tot op het hoogste niveau er alles aan te blijven doen om deze executie te voorkomen'.

Ang Kiem Soei wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd, hebben de autoriteiten in Indonesië aangekondigd. 'We proberen alles te doen om het leven van deze meneer te redden', reageerde minister Bert Koenders gisteren al op het nieuws.

Ook premier Mark Rutte is bij de zaak betrokken. Koenders probeert al langer de executie te voorkomen en heeft er ook contact over met andere landen, zoals Brazilië, van wie onderdanen dreigen te worden terechtgesteld.

Volgens Koenders staat de Indonesische president 'vrij fors' in de bestrijding van drugs en wil hij de doodstraf ook laten uitvoeren 'als een methode om dat probleem aan te pakken'.

Ang Kiem Soei in een reportage van de NOS in 2003. Beeld Videostill NOS
Ang Kiem Soei in een reportage van de NOS in 2003.Beeld Videostill NOS
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Beeld anp
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.Beeld anp

Xtc-productie

Ang Kiem Soei is in 2003 tot de doodstraf veroordeeld voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Zondag worden hij en nog vijf anderen die voor drugsdelicten zijn veroordeeld voor het vuurpeloton gezet. De zes hebben nog om gratie gevraagd, maar die verzoeken zijn afgewezen.

Op de veroordeling is forse kritiek geweest. Stapert zei eerder dat de Nederlander is veroordeeld 'na een rechtsgang die op vele punten ondeugdelijk was'.

Maar ook op Nederland had hij een aantal jaren geleden kritiek omdat ons land volgens hem meer had kunnen doen om de doodvonnissen te voorkomen. Het ging daarbij vooral om de financiering van de advocaten. Maar sindsdien is er volgens Stapert een kentering in het beleid geweest en heeft de Nederlandse overheid er tot het hoogste niveau alles aan gedaan om de zaak tot een goed einde te brengen.

Indonesië staat bekend om zijn strenge drugsbeleid en waarschuwt buitenlanders bij binnenkomst dat op drugsdelicten de doodstraf staat. Toch is de uitvoering van de doodstraf in Indonesië vrij zeldzaam. Na een pauze van vijf jaar zonder executies werden in 2013 vijf mensen geëxecuteerd. Bij beide executierondes heeft Nederland zich met succes ingespannen om te voorkomen dat Ang zou worden geëxecuteerd. In 2014 zijn geen doodstraffen voltrokken.

In Indonesië zat ook Dick Nicolaas lang in de dodencel, voor een ander vermeend drugsdelict. Maar hij is inmiddels overleden.

Advocaat Bart Stapert. Beeld anp
Advocaat Bart Stapert.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden