Koen Overtoom gaat de Amsterdamse haven leiden

Koen Overtoom is de nieuwe president-directeur van de Amsterdamse haven. Hij is de opvolger van Dertje Meijer, die eind mei haar vertrek aankondigde. 

Bart van Zoelen
Koen Overtoom Beeld Port of Amsterdam
Koen OvertoomBeeld Port of Amsterdam

Overtoom (50) was deze zomer al aangesteld als interimdirecteur. De gemeente, de enige aandeelhouder, gaf vandaag bij de officiële aandeelhoudersvergadering van het havenbedrijf, haar zegen aan de benoeming van Overtoom. Die was voorgedragen door de Raad van Commissarissen.

Overtoom werkt al sinds 2002 voor de Amsterdamse haven. Sinds de verzelfstandiging van het havenbedrijf in 2013 was hij de operationeel directeur. Binnen de driehoofdige directie was hij de commerciële man en ook was hij de hoofdverantwoordelijke voor de infrastructuur en de divisie die verantwoordelijk is voor het scheepvaartverkeer.

Voorzitter Koos van der Steenhoven van de Raad van Commissarissen roemt Overtoom als 'een echte havenman.' "Hij kent de business van haver tot gort."

Duurzaamste haven
Overtoom moet de haven leiden volgens de mede door de gemeenteraad uitgestippelde strategie die Amsterdam tot een van de duurzaamste havens van Europa moet maken. Dan gaat het bijvoorbeeld om de overgang naar schone energie en een circulaire economie, waar Amsterdam nu nog sterk is in steenkool en geldt als de grootste benzinehaven van de wereld.

Verder wil de haven onder leiding van Overtoom ruim baan geven aan innovaties in veiligheid en digitalisering.

"Met Koen hebben wij een vakman in huis met een groot hart voor de bundeling van de krachten van haven, stad en regio," zegt Van der Steenhoven in een persbericht. Met de benoeming van Overtoom gaat de haven terug naar een directie van twee personen. Michiel de Brauw (57) blijft aan als financieel directeur.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden