Plus

Koehandel met bewindslieden en departementen in Den Haag

Het vorige kabinet wilde zo min mogelijk ministers, maar in deze formatie komen er juist bewindslieden bij. Zeker op het gebied van klimaat en justitie gaat er wat veranderen.

Tobias Den Hartog en Laurens Kok
Jesse Klaver en Kathalijne Buitenweg (R) van GroenLinks op het Binnenhof voor aanvang van de formatiegesprekken met informateur Edith Schippers, na de lunchpauze Beeld ANP
Jesse Klaver en Kathalijne Buitenweg (R) van GroenLinks op het Binnenhof voor aanvang van de formatiegesprekken met informateur Edith Schippers, na de lunchpauzeBeeld ANP

In de Haagse ambtenarentorens neemt de spanning toe. Vooral op de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Infrastructuur en Milieu (IenM) speelt de vraag wie straks de nieuwe minister van klimaat en energie - of iets van die strekking - mag verwelkomen. Het woord 'ambtenarenstrijd' is al gevallen: trekt het klimaat (nu nog IenM) of energie (EZ) aan het langste eind?

Asielzoeken
Aan tafel bij informateur Edith Schippers is er nog niet over gesproken, bezweren de onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Maar dat zo'n groene vakminister er komt, staat voor velen wel vast. GroenLinks en D66 dringen er al tijden op aan, VVD en CDA zijn niet per se tegen.

Zo zijn er meer veranderingen op komst. Het door het VVD opgetuigde ministerie van Veiligheid en Justitie zal na deze formatie niet meer hetzelfde zijn, klinkt het. Te groot, te onbestuurbaar, vinden GroenLinks en D66, sinds politie, vreemdelingenzaken, crisisbestrijding en de brandweer erbij kwamen onder Rutte.

Het leeuwendeel van de ambtenaren werkt er aan politiezaken, maar juist dat onderdeel losweken en weer onderbrengen bij het 'moederdepartement' Binnenlandse Zaken stuit op verzet.

De ambtelijke top vreest organisatorische chaos, omdat het ministerie eindelijk op weg zou zijn met de 'samensmelting'. Vanuit de VVD, immers schepper van het 'superministerie', klinkt inmiddels de suggestie om niet de politie, maar asielzaken dan maar te offeren.

Stempel drukken
Ook op andere ministeries wordt rekening gehouden met veranderingen. Zo wordt gespeculeerd dat het ministerie van Defensie er een staatssecretaris bij gaat krijgen. Het aantal bewindslieden in totaal (dertien ministers, naast zeven staatssecretarissen) wordt sowieso uitgebreid, is de verwachting. Het aantal regeringspartijen verdubbelt immers. En zo kan elke partij straks op eigen terrein een stempel drukken.

Wellicht dat er in de komende twee weken meer duidelijk wordt. In de staf van de onderhandelaars verwacht men dat Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GL) kleur moeten gaan bekennen.

"Je komt wel op een punt dat iedereen het achterste van zijn tong moeten laten zien. Je kunt niet om elkaar heen blijven draaien, maar je zult ook een keer moeten bewegen om tot elkaar te komen," meldt een betrokkene.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden