Ko van Geemert krijgt onderscheiding voor werk in en over Plantagebuurt

Oud-ambtenaar en schrijver Ko van Geemert heeft zondag een Andreaspenning gekregen voor zijn werk in en over de Plantagebuurt.

Redactie
In mei verscheen de vierde editie van de Literaire Wandelgids over de Plantage Beeld Jean-Pierre Jans
In mei verscheen de vierde editie van de Literaire Wandelgids over de PlantageBeeld Jean-Pierre Jans

Ko van Geemert, geboren op 17 juli 1950 aan de Plantage Parklaan en nog steeds woonachtig in zijn geboortehuis, is vooral bekend van zijn Literaire Wandelgids over de Plantage. In deze gids beschrijft Van Geemert de Plantagebuurt, als een van de uitgaanscentra van de stad gedurende de periode 1840 tot 1940.

Daarover zei hij tijdens een wandeling met Het Parool dit jaar ter ere van de vierde herziene druk van zijn wandelgids: "Nee, deze buurt verveelt nooit. Zo ben ik er niet lang geleden achter gekomen dat in mijn huis psychisch gestoorde Joodse mannen werden verzorgd. Zo kom ik steeds meer te weten. Ik was altijd geïnteresseerd in de Nederlandse literatuur. En dan lees je iets wat zich in jouw buurt afspeelt, en dan ga je dat verzamelen, veeg je dat bij elkaar en dan is er een boekje."

Gemeenteambtenaar
Na een studie Pedagogiek en Nederlands werd Van Geemert leraar in het basis- en voortgezet onderwijs. Daarna werkte hij als voorlichter bij de Stadsreiniging, Stedelijk Beheer, de Dienst Binnenstad en uiteindelijk als communicatieadviseur bij Stadsdeel Centrum.

In zijn vrije tijd en na zijn pensionering heeft hij zich altijd ingezet voor Amsterdam en dan met name voor de Plantagebuurt. In 1991 was hij medeoprichter van de van de culturele vereniging Vrienden van de Plantage. Hij organiseerde literaire middagen en zette de Plantage Poëzieprijs op, die zondag voor de 25e keer was.

Zorgen
Over een ding in zijn buurt is Van Geemert wat ongerust, zei hij in juni tegen Het Parool. "Wat me zorgen baart, is dat de gemeente heeft gezegd dat deze buurt wel wat turbulentie kan gebruiken. Ze willen het toerisme hier promoten, maar dat willen de bewoners helemaal niet. Turbulentie? Nee, dat hebben we hier echt niet nodig."

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden