Ko Mulder krijgt een echt eerbetoon in het Beatrixpark

Het fantasievolle kunstwerk voor stedenbouwkundige Ko Mulder in het Beatrixpark wordt een welkome aanvulling op het zieltogende monument op het naar haar vernoemde plein in Oost.

Zo gaat Future past glory eruitzien Beeld Heringa en Van Kalsbeek
Zo gaat Future past glory eruitzienBeeld Heringa en Van Kalsbeek

Dat de mythologische vogel er nu komt is goed nieuws voor de bewonderaars van mejuffrouw Jakoba 'Ko' Mulder (1900-1988). Zij was als stedenbouwkundige in de vorige eeuw onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van het Amsterdamse Bos en het Beatrixpark, en de aanleg van honderden speeltuinen in de stad met het meubilair van Aldo van Eyck.

Ko Mulder werkte van 1930 tot 1972 voor de gemeente werkte. Als hommage komt in het Beatrixpark een metershoge sculptuur van het Amsterdamse kunstenaarsduo Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek. Future Past Glory is de naam van het fantasievolle werk dat volgens plan in het voorjaar zal worden onthuld.

Buitengewoon bescheiden
"Ontzettend spannend," zegt voorzitter Marleen Munniksma van de Vrienden van het Beatrixpark over het beeld. "Aanvankelijk dachten wij in onze argeloosheid aan een beeld van Ko Mulder werkend aan haar tekentafel, maar dit beeld past eigenlijk veel beter bij haar. Ze was een groot ontwerper, maar ook buitengewoon bescheiden."

Die bescheidenheid maakt dat Mulder achteraf relatief weinig aandacht heeft gekregen in de geschiedschrijving van de stad. Als vrouw in een mannenwereld wist zij zich op te werken tot de rechterhand van Cornelis van Eesteren, en later - op zijn voorspraak - tot diens opvolger. Centraal in haar werk stond de mens, in het bijzonder het opgroeiende kind.

Munniksma is blij dat het beeld er nu komt. "We zijn er sinds 2012 mee bezig, dus het heeft lang geduurd. De politiek stemde al snel met het voorstel in, maar daarna heeft het proces lang stilgelegen." De voorzitter gaat niet diep in op de oorzaken, maar wil wel kwijt dat die eerder ambtelijk dan artistiek van aard waren.

Afgetrapte indruk
Het kunstwerk in het Beatrixpark voegt zich bij het monument dat in 1997 werd onthuld op het Jakoba Mulderplein in Oost. Van het indertijd bedoelde eerbetoon is bar weinig over: de zonnewijzer met paal maakt een afgetrapte indruk, en op het pleintje met een tekstregel zijn onlangs twee grote bakken geplaatst voor de inzameling van plastic afval.

Het is niet zo dat bij elk monument in de stad elke avond om 21 uur de vlag dient te worden gestreken in het bijzijn van de stadsdeelvoorzitter en een trompettist, maar dit is het andere uiterste. Een zee van peuken en doppen rondom het monument maakt duidelijk dat het vooral wordt gebruikt als hangplek, en niet door de opgroeiende jeugd.

Dat gaat in het Beatrixpark anders, belooft voorzitter Munniksma. Er zijn plannen om de onthulling van het beeld te laten samengaan met een evenement ter ere van Jakoba Mulder. "Ik verwacht dat het beeld ook veel kunstliefhebbers naar het park gaat trekken. We hebben straks echt iets spannends in huis."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden