KNVB wil frauderende clubs harder aanpakken

Voetbalbond KNVB is van plan amateurvoetbalclubs die met hun belastingaangifte frauderen, uit de competitie te halen. In het (recente) verleden kwamen het Amsterdamse Türkiyemspor en OFC uit Oostzaan in de problemen met de Belastingdienst.

Wesley Meijer en Rasit Elibol
Belastingdienst heeft nog bijna 8 miljoen euro tegoed Beeld anp
Belastingdienst heeft nog bijna 8 miljoen euro tegoedBeeld anp

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee zei dinsdagavond in het televisieprogramma Zembla dat clubs die "willens en wetens de boel hebben geflest, uit de competitie worden gehaald of teruggezet worden naar een lagere competitie."

Veel verenigingen in de top van het amateurvoetbal betalen hun spelers, maar dragen niet altijd loonbelasting af. Deze zwarte betalingen leiden geregeld tot faillissementen, zoals afgelopen seizoen bij WKE, dat bij AFC in de klasse speelde.

In 2009 ging de Amsterdamse club Türkiyemspor failliet, nadat zwarte betalingen van de later geliquideerde voorzitter Nedim Imac hadden geleid tot een gigantische belastingschuld.

De KNVB wil de maatregel nemen nog voordat de belastingdienst met een naheffing of boete komt en ook nog voor een eventueel faillissement. Nu kunnen clubs nog schikken met de fiscus of de naheffingen en boetes betalen om hun plek te behouden. Maar dat behoort, als het aan de voetbalbond ligt, tot het verleden.

In mei werden de sponsor en een bestuurslid van derdedivisionist OFC gearresteerd op verdenking van belastingfraude. Het zou gaan om zwarte vergoedingen aan spelers vanaf 2011, waardoor de schatkist volgens het Openbaar Ministerie tonnen zou zijn misgelopen.

OFC
Het Parool sprak eerder met (oud-)spelers van OFC die de zwarte betalingen toegaven. Van der Zee wil niet op het specifieke geval van OFC ingaan. "Over OFC is nog niks bekend. Maar als blijkt dat zij hebben gefraudeerd, zullen wij dat onderzoeken en er wat aan doen. Dat zal gelden voor elke club die de wet ontduikt. We zullen vragen om inzage in de financiën en als we iets raars zien, zullen we acteren. Dit handelen beïnvloedt de sportiviteit."

Dat zou bijvoorbeeld kunnen met behulp van registeraccountants. Dat gebeurt nu niet, omdat de KNVB zichzelf niet ziet als opsporingsinstantie en het besturen aan de clubs overlaat.

Van der Zee wil met zijn plan een signaal afgeven. "Ik keur die blinde ambitie rond de eerste elftallen af, omdat bij een faillissement de gehele club de dupe is."

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden