Nieuws

KNVB-top ziet af van OneLove-band, wat doet minister Helder? ‘Zou provocatie zijn’

Het is nog onduidelijk of minister Conny Helder (Sport) dinsdag tijdens de wedstrijd Nederland-Qatar een OneLove-band zal dragen. Omdat de emir van Qatar ook in het Al Baytstadion aanwezig zal zijn, kan het een gevoelig statement worden gezien. Helder zelf houdt de kaarten nog tegen de borst. ‘Maar Conny is een tough cookie'.

Sander van Mersbergen en Jan Hoedeman
Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport. Beeld Bart Maat/ANP
Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport.Beeld Bart Maat/ANP

De KNVB-top stelde zondagochtend dat vertegenwoordigers van de bond geen OneLove-band zullen dragen tijdens de wedstrijd Nederland-Qatar, maar een speldje. De band kan een ‘onnodige provocatie’ zijn, stelt KNVB-directeur Marianne van Leeuwen. Een speldje is ‘toch iets chiquer’.

Een woordvoerder van Helder stelt dat er nog niets is besloten over wat de minister tijdens de wedstrijd zal dragen, dus ook niet dat ze de band niet gaat dragen. De woordvoerder wil alleen verklappen dat Helder ‘iets Oranjes’ aan zal doen.

Ministers van België en Duitsland droegen de band, een initiatief van de KNVB, wél toen ze een wedstrijd in Qatar bezochten. In die wedstrijden werd toen echter niet tegen het gastland gespeeld. De laatste weken is gebleken dat de band in Qatar veel controversiëler is dan vooraf werd gedacht.

Gijs de Jong, de secretaris-generaal van de KNVB, stelt dat het dragen van de aanvoerdersband ‘een behoorlijke provocatie’ is als je naast de emir zit. De inmiddels omstreden band dragen in het bijzijn van de leider van de Golfstaat ‘past niet bij een bond met een koninklijk predicaat,’ stelt De Jong.

De minister van sport arriveert maandagavond in het emiraat en zal dinsdag een gesprek hebben met de Qatarese autoriteiten, de internationale arbeidsorganisatie (ILO) en met een groep arbeidsmigranten. Daarna zal Helder ook nog spreken met de KNVB en het elftal, stelt de woordvoerder.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, in gesprek met Fifa-president Gianni Infantino woensdag tijdens de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada. De Belgische minister droeg, net als haar Duitse collega Nancy Faeser eerder die dag, de OneLove-band. Beeld Natacha Pisarenko/AP
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, in gesprek met Fifa-president Gianni Infantino woensdag tijdens de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada. De Belgische minister droeg, net als haar Duitse collega Nancy Faeser eerder die dag, de OneLove-band.Beeld Natacha Pisarenko/AP

Grote teleurstelling

Voor de KNVB is het hele initiatief rond de OneLove-band tijdens dit WK uitgelopen op een grote teleurstelling. “Het is totaal anders gelopen dan we verwacht hadden,” zegt KNVB-directeur Marianne van Leeuwen. “Het wordt hier als een provocatie gezien, dat hebben we echt onderschat. Voor ons is het juist een band met een positieve boodschap, tegen discriminatie en vóór inclusiviteit.”

De voetbalbond heeft geen goed woord over voor het handelen van wereldvoetbalbond Fifa in deze kwestie. Die verbood het dragen van de band. Aanvankelijk zou het de bonden een boete opleveren. Op het laatste moment werd zelfs bekendgemaakt dat aanvoerders die ermee het veld op zouden lopen, bij Nederland zou dat Virgil van Dijk zijn geweest, een gele kaart zouden krijgen.

De KNVB besloot toen helemaal van het dragen van de band af te zien. Secretaris-generaal De Jong noemt het handelen van de Fifa in deze kwestie ‘onzorgvuldig, niet verbindend en niet betrouwbaar’.

Politiek niveau

Nu Louis van Gaal heeft bekendgemaakt dat de Nederlandse voetballers niets zullen doen wat kan afleiden van het doel wereldkampioen te worden, speelt de kwestie uitsluitend nog op politiek niveau. In de coalitie heerst ongeduld: een mogelijk politiek statement van Nederland komt pas acht dagen na het verbod van de Fifa op de OneLove-band, áls er al een statement komt.

Op de smartphone van minister Helder kwamen woensdag meteen berichten binnen van collega’s van VVD en D66, nadat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, een statement heeft gemaakt in Qatar. ‘Kijk eens wat de Duitsers doen Conny!’ De sociaaldemocraat zat op de tribune, jasje uit en met een OneLove-band om, naast Fifa-president Gianni Infantino.

Kaarten op de borst

Het ongevraagde advies zit Helder dwars. Ze houdt de kaarten nogal tegen de borst over wat ze gaat doen. Ook het feit dat D66-minister van Emancipatiezaken, Robbert Dijkgraaf, een bedaarde tweet de wereld in heeft gestuurd irriteert Helder.

‘Teleurstellend dat de Fifa tegen het dragen van de OneLove-aanvoerdersband besluit. Goed dat @OnsOranje en de @KNVB de intentie hadden om dit symbool van inclusie en diversiteit te dragen. Laten we die boodschap, ondanks het besluit van de Fifa toch blijven verspreiden!’

Het tweeetje leidt ertoe dat in een onderraad ter voorbereiding van de ministerraad een topambtenaar van Buitenlandse Zaken laat weten dat het kabinet met één mond moet spreken als het om Qatar gaat.

In navolging van Faeser is de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, tijdens de wedstrijd van haar land tegen Canada met ontblote arm op de tribune naast Infantino gaan zitten. Ook de foto daarvan belandt in de app van Helder. Ze blijft een slag om de arm houden als het gaat om de vraag of ze haarOneLove-bandd meeneemt naar Qatar. Ze heeft in elk geval wel alle spullen in huis die met Onelove te maken hebben.

Na de ministerraad van vrijdag heeft Helder over haar programma gezegd dat ze voor de wedstrijd met Qatarese autoriteiten en vakbonden zal spreken. Mocht ze de Fifa-vertegenwoordigers tegen het lijf lopen zal ze hen wijzen op het in haar ogen onjuiste besluit dat de OneLove-band op het veld niet mag worden gedragen. En zij zelf op de tribune? “Ik ga niet vooruitlopen op wat ik dinsdag ga doen. De Fifa gaat daar toch niet over? Nee, ik ga over mezelf.’’

Bij D66 vinden ze dat Helder nerveus reageert op de druk om duidelijkheid te geven over een statement. Bij de VVD, de partij van Helder, wordt geërgerd gereageerd. “Conny is een tough cookie. Daar zullen ze van op kijken als Helder dinsdag een statement maakt.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden