KNVB onderzoekt knokpartij voetbalclubs

De KNVB stelt een tuchtrechtelijk onderzoek in naar het uit de hand gelopen voetbalduel tussen amateurclubs Alphense Boys en Haaglandia zondag. Dat liet een woordvoerder van de KNVB maandag weten.

null Beeld anp
Beeld anp

Het onderzoek begint mogelijk deze week al. De tuchtcommissie van de voetbalbond zal bekijken welke maatregelen gepast zijn tegen betrokkenen. Mogelijk gaat het dan om het schorsen van spelers van de clubs, of het opleggen van geldboetes. Of spelers hun lidmaatschap kwijtraken, is aan de voetbalclubs zelf.

Knokpartij tussen 10-15 mensen
Het nacompetitieduel liep zondag uit op een knokpartij tussen ongeveer 10 tot 15 mensen. De politie moest er aan te pas komen om in te grijpen. Drie supporters werden aangehouden, twee mensen raakten gewond. Een man is met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. De slachtoffers en arrestanten zijn supporters van beide clubs.

'Het is te triest voor woorden dat mensen gewond zijn geraakt en door de politie zijn aangehouden', zo stelt het bestuur van Alphense Boys. 'Tot dit moment is onduidelijk wat precies de aanleiding is geweest en welke factoren de escalatie hebben veroorzaakt. Het bestuur en bovenal de medewerkers die zich hebben ingespannen om de vechtpartij te sussen, houden aan deze onverkwikkelijke gang van zaken een groot gevoel van machteloosheid over.'

Haaglandia laat in een schriftelijke verklaring weten 'er op te vertrouwen dat de politie en de tuchtrechtelijke organen van de KNVB de situatie op een correcte manier zullen afhandelen.'

Actieplan tegen geweld in amateurvoetbal
De KNVB presenteerde in maart een actieplan om geweld in het amateurvoetbal terug te dringen. Aanleiding was de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizenin december. Onderdeel van het pakket aan maatregelen zijn tijdstraffen die gekoppeld worden aan het krijgen van een gele kaart in het recreatieve voetbal (3de klasse en lager). Ook wordt er een spelregelbewijs ingevoerd voor jeugdspelers, moeten voetballers die zich misdragen na hun straf eerst een bewijs van sportief gedrag halen en kunnen hele verenigingen een weekeinde aan de kant worden gehouden.

Daarnaast lanceerde de KNVB in samenwerking met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) het Meldpunt Geweld en Sport, een telefoonnummer waar geweldsincidenten op of rond het veld onmiddellijk kunnen worden gemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden