Opinie

'KNVB en gemeente moeten in actie komen tegen tweedeling'

Er dreigt een tweedeling binnen het amateurvoetbal, waarschuwt de Sportraad Amsterdam. Dat is onwenselijk en onnodig. De KNVB en de gemeente moeten in actie komen.

'KNVB passief ondanks groeiende problemen'Beeld Nanne Meulendijks

Zes voorzitters van Amsterdamse voetbalverenigingen schetsten op 6 juli in Het Parool tezamen een zorgelijk beeld van het amateurvoetbal in onze stad. Voetbal is nog altijd populair onder de jeugd en een groot aantal verenigingen draait gelukkig prima. Tegelijkertijd heeft een aantal andere clubs moeite zich te organiseren en slagen ze er niet in voldoende (jeugd)leden aan zich te binden.

Het grootste probleem hierbij is dat deze zwakkere verenigingen zich concentreren in bepaalde delen van de stad. Een tweedeling lijkt zich af te tekenen met als gevolg dat fijne, goed georganiseerde voetbalverenigingen voor steeds meer kinderen in Amsterdam (fysiek) onbereikbaar blijven

Onwenselijk en onnodig, naar de mening van de Sportraad Amsterdam. Onwenselijk omdat ieder kind in Amsterdam in de relatieve nabijheid van zijn huis bij een stabiele voetbalvereniging terecht zou moeten kunnen.

Onnodig, omdat de KNVB en de gemeente samen genoeg mogelijkheden hebben om dit te helpen realiseren. Dat dit niet gebeurt, is te wijten aan de afwachtende houding die de voetbalbond - en in mindere mate de gemeente - inneemt wanneer het interne verenigingsaangelegenheden betreft.

Respect op de velden
Het amateurvoetbal - zeker in een grote stad als Amsterdam - vereist juist een actievere benadering. Bond en gemeente dienen hier hun verantwoordelijkheid te nemen. Kwalitatief hoogwaardig voetbalaanbod in alle delen van de stad is in beider belang. Het leidt tot een toename van sportiviteit en respect op de velden en intensiever gebruik van die velden.

Om dit te kunnen realiseren, ontkom je er niet aan bij een aantal verenigingen te interveniëren om de interne organisatie op peil te brengen. Dit is cruciaal voor de levensvatbaarheid en aantrekkelijkheid van deze clubs. Niet alle verenigingen - hoe goed de bedoelingen ook zijn en hoe groot de potentie ook is - zijn daar momenteel toe in staat.

Kritisch
Vorig jaar adviseerde de Sportraad Amsterdam daarom het Collectief Management Model te introduceren in het Amsterdamse amateurvoetbal. Doel hiervan is het zelf­organiserend vermogen van zwakkere voetbalverenigingen te vergroten.

De huidige verenigingsondersteuners van de bond en de gemeente vormen daartoe één grote deskundigenpool. Deze professionals worden op initiatief van bond en gemeente voor een langere ­periode ingezet bij een club om te helpen met het opzetten van een stabiele verenigingsstructuur.

Niet door alleen de boekhouding op orde te brengen, maar juist ook door interne structuren opnieuw in te richten, het vrijwilligerspotentieel te activeren of gedragsregels aan te scherpen. De professionals werken hierbij nauw samen met het bestuur, zonder dat zij bestuursfuncties overnemen. Zo houden ze afstand en zijn ze beter in staat het functioneren van de vereniging kritisch te blijven beschouwen.

Wachtlijsten
Wij zijn ervan overtuigd dat door invoering van dit model nieuwe voetbalbolwerken zullen ontstaan in delen van de stad waar die de laatste jaren verdwenen zijn. De essentiële ouderlijke betrokkenheid zal toenemen en ten minste een deel van de wachtlijsten zal verdwijnen. Bovendien zal blijken dat de potentie van jeugdvoetbal in Amsterdam nog vele malen groter is dan de huidige ledenaantallen doen vermoeden.

De grootste winst van het Collectief Management Model is echter dat alle kinderen in Amsterdam terechtkunnen bij goed georganiseerde, veilige en bovenal fijne voetbalverenigingen. En juist bij dit soort verenigingen is de kans op agressie, gewelddadige incidenten en andere excessen het kleinst. Alleen dit gegeven al zou voor alle betrokkenen reden moeten zijn om snel tot invoering van het model over te gaan.

Namens de Sportraad Amsterdam schreven Robert Geerlings en Uri Coronel dit artikel, dat begin vorige week werd ingezonden. Kort daarna overleed Uri Coronel onverwachts. In overleg met zijn familie en de Sportraad verschijnt dit artikel nu alsnog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden