Knuppeltjes

Theodor Holman

In 1966 zag ik Hans van Mierlo op de televisie die zijn kraag optrok en zei dat er 'wat nieuws' moest gebeuren. Hij richtte D66 op. Prachtig! In datzelfde jaar kwamen er een paar jonge Nieuw Linksers met een pamfletje dat zo begon: 'Er waart een spook door Nederland: het spook van de ontevredenheid.' Dat pamflet was meer dan een knipoog naar Marx' Communistisch manifest. Het socialisme moest komen spoken, vonden Han Lammers c.s. De groep Tien over rood wilde onder andere erkenning van de DDR. En erfenissen moesten tot 99 procent worden belast.

Daar was ik het destijds al mee eens. Maar ik was te jong!

Het waren knuppels in het hoenderhok. Nou ja, knuppeltjes. Je kon al van verre zien aankomen dat die jongens van de PvdA zelf spookje speelden met het oog op een goede baan in de toekomst. En die hebben ze ook gekregen.

Zondag kondigde Sywert van Lienden de geboorte aan van G500. G500 wil de schappen van de VVD, CDA en PvdA vullen met jeugd - een legale Occupy van jongeren uit het midden, via de partijcongressen, begrijp ik.

Mijn hart ging er sneller van kloppen. De jongeren refereren niet aan Marx, maar aan Walt Disney: The way to get started is to quit talking and begin doing. Daar houd ik van. Donald Duck als de nieuwe Marx. Ik noem dat vooruitgang.

Het vervelende is alleen dat ik nu te oud ben!

Mei Li Vos, de Katrien Duck van de PvdA, is nog jong. Zij blijkt ook een voorstander te zijn van G500. Op Joop.nl schrijft zij een 'warm aanbevolen'. Ze ontkracht vooral de kritiek dat G500 niet voor en door de lageropgeleiden zou zijn. Zij doet dat zo: 'De geschiedenis leert dat het merendeel van de succesvolle revolutionaire idealisten had doorgeleerd. Mao kwam ook niet uit de armste regionen, heeft zijn ideale samenleving voor arm en rijk er ietwat hard doorheen gedrukt, maar had wel de beste bedoelingen voor de laagopgeleide en arme Chinees.'

Ideale samenleving, ietwat hard, beste bedoelingen: tussen de 40 en 60 miljoen liquidaties had de hoogopgeleide nodig voor 'een grote sprong voorwaarts', maar toen wist hij inderdaad hoe hij bergen moest verzetten.

Als eerste punt wil G500 iets doen aan het onderwijs in dit land.

Ik ben voor.

Donald Duck als de nieuwe Marx: dat is vooruitgang

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden