Knuffelhormoon kan helpen bij PTSS

Een beetje neusspray met het knuffelhormoon oxytocine dempt de ontwikkeling van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat heeft AMC-onderzoeker Jessie Frijling in haar promotieonderzoek ontdekt.

Jop van Kempen
Mensen met PTSS herbeleven het trauma, zijn angstig en slapen slecht Beeld ANP
Mensen met PTSS herbeleven het trauma, zijn angstig en slapen slechtBeeld ANP

"Het is een belangrijke bevinding," aldus Frijling (Groningen, 1986). "Op dit moment is er geen middel dat preventief kan worden ingezet tegen PTSS. We kunnen alleen mensen behandelen die de stoornis al hebben."

Een posttraumatische stressstoornis kan ontstaan nadat mensen aan een levensbedreigende of (seksueel) gewelddadige situatie zijn bloot­gesteld, of zien dat anderen daaraan zijn blootgesteld. Het komt veel voor bij de politie en in het leger. Mensen met PTSS herbeleven het trauma, zijn angstig en slapen slecht.

"Het is normaal als iemand een maand last heeft van een trauma," aldus Frijling. "Als het langer duurt, spreken we van PTSS. Een behandeling begint nu op zijn vroegst een maand na het incident."

Het onderzoek van Frijling biedt aanknopingspunten om daar vroeger mee te beginnen. Wie enkele dagen na een trauma al last heeft van ern­stige PTSS-symptomen en tweemaal daags een pufje oxytocine krijgt, heeft over een half jaar gemeten de helft minder kans op ziektesymptomen.

Stressverminderend
Het onderzoek moet bij een grotere groep mensen worden herhaald voordat er een gerichte behandeling kan komen, maar de bevindingen zijn veelbelovend, zegt Frijling. Het onderzoek biedt geen aanknopingspunten dat oxytocine helpt bij mensen die al PTSS hebben.

Voor het onderzoek benaderde Frijling mensen op de spoedeisende hulp van het AMC, VUmc en OLVG-West. In totaal deden 107 patiënten mee.

Zeven procent van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven te maken met PTSS. Bij een derde van de patiënten helpt de huidige behandeling niet voldoende. Met oxytocine kunnen de resultaten mogelijk verbeteren.

Waarom het knuffelhormoon beschermt tegen PTSS, is niet geheel duidelijk. Het is bekend dat oxytocine angst en stress vermindert en ook van invloed is op sociaal gedrag. Het lichaamseigen stofje komt bijvoorbeeld vrij als ouders hun kinderen knuffelen of als mensen de liefde bedrijven. Oxytocine wordt ook gebruikt om bij zwangere vrouwen weeën op te wekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden