Plus

Knottnerus: 'Experiment staatswiet moet groter'

Het experiment met onder staatstoezicht gekweekte wiet moet grootschalig worden aangepakt, stelt de commissie Knottnerus. De coalitie heeft het er maar moeilijk mee.

Cannabisplant Beeld Vince Chandler/Getty Images
CannabisplantBeeld Vince Chandler/Getty Images

Aanzienlijk meer gemeenten dan een handvol zouden moeten meedoen aan de proef met 'staatswiet'. Ook zou met verschillende soorten wiet en hasj moeten worden geëxperimenteerd.

Een commissie onder leiding van hoogleraar André Knottnerus onderzocht in opdracht van het kabinet hoe coffeeshops op legale manier kunnen worden bevoorraad met 'staatswiet'. Dit moet softdrugs uit het criminele circuit halen. Met de handel wordt grof geld verdiend en hij veroorzaakt veel overlast.

De commissie vindt dat een landelijke invoering van 'staatswiet' moet worden overwogen als de proef succesvol is. Dat zou een doorbraak betekenen in het softdrugsbeleid, al gaat het nog om een advies. Amsterdam heeft zich afgemeld voor het experiment, omdat de situatie hier niet te vergelijken is met elders in het land.

Wankel compromis
Het vergaande commissievoorstel zet de eenheid van de coalitiepartijen flink onder druk, want CDA en ChristenUnie voelen überhaupt weinig voor een proef. De christelijke partijen kwamen D66 tijdens de kabinetsformatie tegemoet met een beperkte variant.

De partijen koersten in een wankel compromis aan op een experiment in zes tot tien steden. Zo'n klein experiment is niet 'zinvol', aldus de commissie.

Onder toezicht van de overheid zouden 'meerdere' telers zeker 25 soorten van 'voldoende sterke' hasj en wiet moeten telen. Deze softdrugs moeten tegen marktconforme prijzen worden verkocht in coffeeshops.

Verhoudingen onder druk
De adviescommissie vindt ook dat de proef niet na vier jaar moet worden beëindigd - zoals het kabinet wil - omdat de legale verkooppunten daarna terugmoeten naar het illegale circuit. Dat zou 'onlogisch en riskant zijn'.

Een proef die op deze manier praktijk dreigt te worden, is precies wat vooral het CDA vreesde. Het rapport ligt bij die partij, net als bij ChristenUnie, zwaar op de maag. Het zet de verhoudingen binnen de coalitie onder druk, want eigenlijk hoopt alleen D66 op een volwaardig experiment. Alle partijen lieten daarom gisteravond behoedzaam weten het advies 'te gaan bestuderen'.

Toch kunnen de partijen het niet zomaar terzijde schuiven. Dat zou D66 schofferen. Die partij knokte tijdens de formatie juist om de proef van de grond te krijgen.

Veel burgemeesters hopen al jaren dat legale teelt een middel kan zijn om overlast en criminaliteit te helpen stoppen. Bovendien vinden zij de gedoogstructuur moeilijk te handhaven.

De 573 coffeeshops in 103 gemeenten mogen de softdrugs wel verkopen, maar de teelt en het transport is illegaal. Ook hopen gemeenten dat er zo toezicht mogelijk is op de kwaliteit van de wiet, want in de illegale teelt komen vaak bestrijdingsmiddelen voor.

Track en trace
Maar tegenstanders wijzen er ook op dat een groot deel van de teelt 'weglekt' naar het criminele circuit en bestemd is voor het buitenland. Zij zeggen dat dit risico niet weg is als de wiet wordt gekweekt onder staatstoezicht.

Volgens de adviescommissie moet er daarom veel toezicht zijn en alleen gewerkt worden met 'betrouwbare, hooggekwalificeerde telers'. Om hen te kwalificeren zouden er veel eisen moeten worden gesteld aan de kweker: bijvoorbeeld dat deze uitsluitend voor het experiment gaat kweken. Volgens commissievoorzitter André Knottnerus zijn er al geïnteresseerden.

Om te zorgen dat de oogst niet in handen komt van criminelen, moet de wiet volgens een systeem van track en trace zijn te volgen, en zo min mogelijk verplaatst. Daarom mogen de verkooppunten straks meer in huis hebben dan nu.

Het thc-gehalte, de werkende stof in de wiet en hasj, zou ook onder controle moeten komen te staan. Toch moet de wiet wel voldoende krachtig zijn om met concurrenten de strijd aan te kunnen. Er mogen 'iets minder strikte marges' worden gehanteerd, stelt de commissie voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden