Knoops dringt aan op compensatie Dutchbatters

Zeker tien militairen die getraumatiseerd raakten tijdens de Dutchbatmissie in het voormalig Joegoslavië, hebben recht op een schadevergoeding. Dat zegt advocaat Geert Jan Knoops, die in een brief aan de Tweede Kamer voor hen heeft aangedrongen op een collectieve regeling.

redactie
Advocaat Geert Jan Knoops. Beeld ANP
Advocaat Geert Jan Knoops.Beeld ANP

Volgens de advocaat hebben bovendien mogelijk nog 30 Dutchbat-veteranen recht op een schadevergoeding, net als circa 25 militairen van onder meer missies naar Libanon en Afghanistan.

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van militair ambtenarenrecht, bepaalde in maart dat Oud-Dutchbatter Dave Maat recht had op een schadevergoeding. Door een granaatinslag liep Maat een trauma op, dat zich, mede door de gebrekkige nazorg van Defensie, ontwikkelde tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Knoops bereikte voor Maat deze zomer overeenstemming met het ministerie van Defensie over een schaderegeling. Daarmee kwam een einde aan 10 jaar juridische strijd.

Tekortgeschoten in de zorgplicht
Volgens de advocaat heeft de uitspraak ook gevolgen voor andere Dutchbatters die een trauma opliepen. In die gevallen moet Defensie aantonen dat de Staat niet is tekortgeschoten in de zorgplicht. Kan Defensie dat niet, dan hebben de militairen eveneens recht op een schadevergoeding.

Dat zou zeker gelden voor 10 militairen van Dutchbat 3, mannen uit dezelfde eenheid of lichting als Maat. 'Zij blijken nog steeds in ernstige mate te kampen te hebben met de gevolgen van PTSS, met name ook door het gebrek aan adequate nazorg destijds', schrijft Knoops. De militairen 'hadden de hoop' dat het voor hen tot eenzelfde regeling zou komen als bij Maat. 'Maar dat is tot op heden nog niet gebeurd.' Knoops stelt in de brief ook dat de militairen dat onbegrijpelijk vinden. Zonder collectieve regeling, moeten ook deze veteranen mogelijk jaren procederen.

Aanzienlijk bedrag
Het is nooit bekendgemaakt hoeveel geld Maat heeft gekregen. Knoops zei eerder dat het om een aanzienlijk bedrag gaat. Een collectieve regeling zou voor Defensie in de miljoenen euro's kunnen lopen.

Dutchbat was verantwoordelijk voor de verdediging van de moslimenclave Srebrenica. Die viel in juli 1995 toen troepen van de Servische generaal Mladic de enclave onder voet liepen en duizenden Bosnische moslims werden vermoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden