KNMI: reeks aardbevingen Groningen bijzonder

Vier goed voelbare aardbevingen kort achterelkaar in het noordoosten van Groningen. De medewerkers van de seismologische dienst van het KNMI vinden het bijzonder. 'We hebben wel vaker bevingen gezien in Groningen die binnen korte termijn plaats hadden, maar niet met deze kracht', weet seismoloog Läslo Evers van het KNMI.

Redactie
Een man checkt de schade aan zijn huis na de aardbeving van vorige week Beeld anp
Een man checkt de schade aan zijn huis na de aardbeving van vorige weekBeeld anp

Aardbevingen zijn meestal voelbaar vanaf 2,5 op de schaal van Richter, zegt Evers. De beving van maandagochtend was 2,0 en daarmee een uitzondering, want de bewoners merkten dat de Groningse bodem in beweging was.

De reeks van vier bevingen begon op 7 februari om 23:32 met een magnitude van 2,7, gevolgd door eentje van 3,2 om 00:19 uur. De derde vond plaats op 9 februari om 6:26 uur bij 't Zand met een magnitude van 2,7 en de vierde maandag om 07:08 uur met een kracht van 2,0.

Voorspelt dat iets? Evers: 'Nee, dat is lastig. We hebben geen modellen die we kunnen volstoppen met data. We kunnen de toekomst niet voorspellen.'

De bevingen in het gebeid zijn een gevolg van de aardgaswinning. Het gas zit op ongeveer 3 km onder de grond. De aardbevingen vinden ook op deze diepte plaats. Volgens het KNMI is dat ook de reden waarom de schokken goed worden gevoeld. De meeste natuurlijk aardbevingen vinden plaats op 20-100 km diepte.

De Groningse bevingen vinden plaats langs breuklijnen in de bodem als gevolg van spanning die op de breuken zit. Die spanning ontlaadt zich in een bevende aarde. 'Het gaat overigens in de meeste gevallen niet om één bepaalde breuklijn, maar om meerdere die ver uit elkaar liggen', aldus Evers.

Bij de serie bevingen is overigens geen sprake van hoofdschokken en naschokken. Elke beving staat op zichzelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden