KNMI heeft alle waarschuwingen ingetrokken

Het KNMI heeft code oranje en later code geel, die donderdagavond nog gold voor het noorden van het land, ingetrokken.

. Beeld anp
.Beeld anp

Het instituut waarschuwt niet langer meer voor gevaarlijke situaties door zware windstoten. In de rest van het land was de wind sterk afgenomen en gold al geen waarschuwing meer. De zware windstoten verdwenen in de loop van de nacht, het laatst in het Waddengebied.

De stormachtige wind die over Nederland trok lijkt te zijn meegevallen. Op sommige plaatsen, zoals in Lelystad, Nunspeet, Papendrecht en Werkendam komen meldingen van omgewaaide bomen. Er zijn geen berichten over letsel.

Windvlaag
De zwaarste windstoot die werd gemeten was op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad, daar werd een vlaag gemeten van 102 kilometer per uur. De wind bereikte daar kort na 22.00 uur even stormkracht, 9 Beaufort. Aan de westkust kwam het niet tot storm, meldt Weeronline.

De depressie bracht wel flinke regen- en onweersbuien met zich mee. In een strook van het oosten van Brabant naar het oosten van Friesland en naar Groningen viel op veel plaatsen 20 tot 30 millimeter regen. Dit leidde op verschillende plaatsen tot wateroverlast. Vanuit Elburg werd 47 millimeter gemeld. Doordat de regen in korte tijd viel kon de riolering dit niet verwerken. In Zeeland en de westelijke helft van Zuid-Holland is 10-20 mm gevallen, op Walcheren 20-30 mm.

Vrijdag is het weer een stuk rustiger. Er is er mix van zon en wolken met kans op een bui. In het weekend keert het vertrouwde beeld van de afgelopen weken weer even terug: dan is het overwegend droog en wordt het zomers warm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden