Plus

'Kneusje' Homer is ineens een superster

Amsterdamse volkszangers staan in de rij voor een kort optreden tijdens Homer&Friends, zaterdagmiddag in Oost. Ze halen geld op voor de behandeling van het zwaar verwaarloosde hondje Homer en andere asieldieren.

Laura Obdeijn
De Amerikaanse staffordshire­terrier Homer. Beeld Imke Panhuijzen
De Amerikaanse staffordshire­terrier Homer.Beeld Imke Panhuijzen

Het loopje van de kleine, bruine hond heeft door zijn vergroeide voorpoten wat weg van een kangoeroe en hij moet een jasje aan, over zijn door schurft ontstane kale plekken, tegen de kou. Hij is te klein voor zijn leeftijd en mist nog vet op de botten.

Een beauty is het niet, maar één blik in zijn asielhok bezorgt je weke knieën. Hij kwispelt, hij hupst onhandig en pakt je in met zijn vragende, ietwat loensende ogen. 'Kneusje' Homer, een eenjarige Amerikaanse staffordshireterrier, is sinds kort een superster. Goed voor duizenden likes op Facebook, fotoshoots, een vaste schare fans en een naar hem vernoemd benefiet: Homer&Friends.

Misvormde poten
Bij Dierenopvang Amsterdam (DOA) komen wel vaker honden, katten of konijnen binnen die zijn verwaarloosd of mishandeld, maar een geval zoals Homer hadden ze nog niet eerder gezien. Vijf dagen liep hij alleen rond bij een parkeerplaats in Osdorp De Aker, eind januari. Ondervoed en uitgedroogd en met twee misvormde poten werd hij binnengebracht door een bezorgde vinder. "We schrokken heel erg, het was meteen duidelijk dat er iets goed mis was," zegt verzorgster Renée Krommedijk.

De dierenartsen zagen het somber in. 'Duimen jullie allemaal mee dat deze lieverd de nacht doorkomt?' was te lezen op Facebook. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Homer die een schurftbadje kreeg? Tweeduizend likes. Een foto waarop Homer zijn fanmail beantwoordt? Achtduizend likes. Na één dag meldden zich al honderd mensen die hem wel wilden opvangen.

Laatste redmiddel
Ook de tips stroomden binnen en de eigenaar werd gevonden. Wat bleek, de vinder was de eigenaar, maar had het uit schaamte niet durven toegeven. De verontwaardiging onder dierenliefhebbers was groot, de kritiek niet van de lucht, maar daar willen ze het bij DOA liever niet meer over hebben. Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft de zaak bij de politie neergelegd voor eventuele vervolgstappen tegen de voormalige eigenaar.

"We keuren het niet goed," zegt Karin Amstutz van DOA. "Maar het was een laatste redmiddel van de eigenaar en we zijn al lang blij dat Homer niet in een vuilniszak in een container is gedumpt."

Dries Roelvink
Hij is aan de beterende hand, ziet Krommedijk: "Hij loopt alweer voorzichtig wat rondjes en heeft een bollere buik gekregen. Hij is heel lief, maar ook eigenwijs. Als ie kan, neemt ie de benen. Hij wil graag de wereld ontdekken." Hoe Homer er precies aan toe is, is nog onduidelijk, net als hoe hoog de kosten voor zijn behandeling zullen oplopen. Maar: "Het is een vrolijk mannetje, daar gaan we ons uiterste best voor doen."

Dat dachten ook zanger-taxichauffeur Gerry Holland en Hans van Lachterop en Hanneke Bitter van café De Jordaan op de Elandsgracht. Ze organiseerden het benefiet Homer&Friends, waarvan onder meer de entree van tien euro naar Homer en zijn lotgenoten gaat. Alles wordt uit de kast gehaald. Maar liefst zestig bekende - Dries Roelvink - en minder bekende zangers zingen een nummer of drie en Harold Verwoert, beter bekend als Piet Diego, doet de presentatie.

Ossenworst en zuur
Grand café Cinetone in Oost stelde een ruimte voor 250 mensen beschikbaar, Amsterdamse ondernemers doneren bitterballen en ossenworst en er is onbeperkt zuur. Er rijdt een pendelbus naar de feestlocatie vanaf Amsterdam Amstel en een deel van drankopbrengst gaat naar het goede doel. Hanneke Bitter: "We hopen dan ook dat iedereen flink dronken wordt."

Gerry Holland, die zelf vier chihuahua's heeft, denkt dat het een grandioos feest wordt. Het enthousiasme waarmee wordt gereageerd verbaast hem niets: "Je moet gewoon niet aan dieren en kinderen komen en dat merk je nu."

Homer&Friends, zaterdag van 16.00 tot 01.00 uur in Cinetone, Duivendrechtsekade 85

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden