Kluun blikt terug op Amsterdam

Schrijver Kluun. Foto Bruno Press Beeld
Schrijver Kluun. Foto Bruno Press

AMSTERDAM - Deze week ligt de nieuwste roman in de winkels van Kluun, een van de best verkopende schrijvers van Nederland. In het boek Haantjes blikt hij terug op het Amsterdam ''waarin alles kon, mocht en klopte''. De schrijver heeft een jaar gewerkt aan zijn nieuwste roman, zijn eerste sinds 2006.

Haantjes is een satire, gebaseerd op een waargebeurd zakelijk fiasco van Kluuns voormalige ideeënbureau Project X. ''Een verhaal over commerciële overmoed, vrouwelijke realiteitszin en mannelijk haantjesgedrag'', dat zich afspeelde eind jaren negentig toen de beurs floreerde, de reclamewereld bloeide en het nachtleven bruiste.

Net als zijn roman Komt een vrouw bij de dokter uit 2003 is het verhaal gebaseerd op iets wat de schrijver zelf heeft meegemaakt. ''Alleen is dit geen zwaar verhaal, maar heel licht en luchtig'', zegt Kluun (Raymond van de Klundert). Hij liep al langer met het idee rond een boek te schrijven over de miskleun eind jaren negentig, toen zijn bureau de mist inging met een idee voor de Gay Games die in de zomer van 1998 in Amsterdam werden gehouden.

'Nederland was af'

Over die tijd maakte hij geen notities, de ervaringen zaten nog in zijn hoofd. ''Maar ik laat me natuurlijk niet hinderen door de werkelijkheid. Er zit veel fantasie in.'' Een 'autobiografisch verhaal' wil hij het dan ook niet noemen. Wel heeft hij zelf ook goede herinneringen aan het Amsterdam van eind jaren negentig. ''Je had het gevoel dat Nederland af was. Alles leek te kloppen. Vanaf dat moment is het alleen maar slechter geworden.''

Kluun boekte een enorm succes met Komt een vrouw bij de dokter. Van zijn debuutroman gingen meer dan 1 miljoen exemplaren over de toonbank. Nooit eerder werden van een Nederlandse roman zo veel exemplaren in Nederland verkocht. De auteur zegt dat succes niet te kunnen evenaren. ''Er is geen Nederlands boek dat de laatste tien jaar ook maar in de buurt komt. Dat moet je niet willen en dat is ook niet mijn doelstelling. Ik wilde gewoon een verhaal schrijven dat leuk is om te lezen.''

Kluun loopt nog met meer ervaringen uit het verleden rond die hij wil verwerken in een roman. Hij broedt op een emotioneel verhaal over zijn favoriete oom die dertien jaar geleden is overleden. De schrijver poogde het verhaal al een paar keer op te schrijven. Minder vanuit zijn eigen beleving is het boek dat hij momenteel schrijft met Parool-journalist Hans van der Beek. Het gaat over de geschiedenis van het Amsterdamse nachtleven, vanaf de zestiende eeuw tot nu. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden