Kluswoningen te winnen in Bos en Lommer

Wie houdt van avontuur en een nog net betaalbaar huis wil kopen in een buurt in opkomst, kan bij Ymere aan een opmerkelijke prijsvraag meedoen.

De prijsvraag voor kluswoningen wordt door Ymere als een alternatief gezien voor lotingBeeld anp

Belangstellenden wordt gevraagd een afbouwplan te maken voor een koopappartement in de buurt Landlust in Bos en Lommer, net binnen de Ring. Het gaat om elf casco kluswoningen in de Louise Colignystraat en Juliana van Stolbergstraat. Ymere spreekt van de 'meest gewilde wijk' van de stad op dit moment. Een jury kiest de beste ontwerpen.

De koopsommen voor de casco's van deze huizen bedragen tussen 162.500 en 185.000 euro, kosten koper. Ymere wil een modern publiek bereiken. Het is voor belangstellenden aanbevelenswaardig er een zakcalculator bij te pakken want, stelt Ymere, klussers moeten rekening houden met 600 tot 900 euro per vierkante meter aan afbouwkosten.

De appartementen zijn 45 tot 55 m2 groot, waardoor de investering 27.000 tot 49.500 euro hoger uitkomt. De grote, luxe afgebouwde huizen zullen daardoor 234.500 euro kosten.

Dat is ruim 4250 euro per vierkante meter en dus alles behalve te geef. Ymere presenteert het in zijn folders als een ludieke manier van verkopen. 'Op deze manier kun je een appartement bemachtigen dat anders misschien financieel niet binnen je bereik is.'

Oververhitte woningmarkt
Een woordvoerder zegt dat het aanbod gezien moet worden als alternatief voor loten. Verder zegt Ymere kopers ermee te willen betrekken bij de buurt en in te spelen op het vrijbuitersgevoel, vergelijkbaar met dat bij zelfbouwprojecten.

De vraag rijst waarom een woningcorporatie juist nu een kluswoning aanbiedt. Rochdale heeft het met de Kleiburgflat in De Bijlmer gedaan en De Alliantie in de U.J. Klarenstraat in Nieuw-West, als manier om in de crisis toch woningen te verkopen.

Voor de huidige oververhitte woningmarkt lijkt het gekozen verkoopproces vooral traag. Zit de corporatie krap bij kas en zoekt zij via kopers financiering? Vreest zij de impopulaire portiekwoningen - van de gerenommeerde architect Merkelbach - aan de straatstenen niet kwijt te raken? Ymere zelf zegt vooral creatievelingen te willen trekken.

162.500

Ymere biedt kluswoningen in Bos en Lommer casco aan voor 162.500 en 185.00 euro, renovatie kan de prijs met 49.500 euro opdrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden