Plus

Klussende Kleiburgers: 'Typisch' portretteert het nieuwe elan

In het televisieprogramma Typisch worden bewoners van 'klusflat' Kleiburg in Zuidoost geportretteerd. Zij kochten een vrijwel kaal appartement om er iets moois van te maken.

Typisch Kleiburg is vanaf maandagavond op NPO 2 te zien. Beeld BNNVara
Typisch Kleiburg is vanaf maandagavond op NPO 2 te zien.Beeld BNNVara

Om het werk dat hij aan zijn appartement gehad heeft te illustreren, pakt Philip Stöve er een plakboek vol klusfoto's bij. "Hier sta ik met een gigantische drilboor de lelijke tegeltjes van de muur te bikken." Hij slaat de bladzijde om. "En hier lijk ik wel een spook door al het stof op mijn gezicht."

Kleiburg werd gebouwd in de jaren zeventig; het is een echte Bijlmer honingraatflat. De kolos, ruim vierhonderd meter lang en tien verdiepingen hoog, stond jaren op de nominatie gesloopt te worden. Tot de flat in 2011 werd gekocht door consortium De Flat, dat besloot het pand grondig op te knappen.

Echte pionier
Kleiburg werd omgedoopt tot 'klusflat'. De buitenkant werd gerenoveerd; de vijfhonderd appartementen werden gestript, voor een laag bedrag verkocht en vrijwel kaal ('casco') opgeleverd. Het was aan de bewoners er iets van te maken.

Een deel van die bewoners wordt geportretteerd in Typisch, een programma van BNNVara. Drie weken lang volgden de camera's de Kleiburgers; in vier afleveringen worden zij aan de kijker voorgesteld. Zo wordt kennis- gemaakt met sportinstructeur Stöve - 'koper nummer 12, een echte pionier' - die op de zesde etage woont. "Ik zag de tennisbanen hier voor de flat en dacht: dat wil ik ook wel. Lekker tennissen voor de deur." Toen zijn moeder het huis voor het eerst zag, schrok ze zich rot, zegt Stöve. "Jongen, wat heb je nou gekocht? Kijk eens naar die gaten in de muren."

Kleiburg is een 'verticaal dorp' geworden, volgens bewoner Diederick van Zuylen. "Zeker 's zomers is het hier zo gezellig." Van Zuylen woont samen met zijn vrouw in Kleiburg. Ze wilden iets kopen in Amsterdam, maar daarvoor niet de hoofdprijs betalen. De klusflat bood uitkomst.

Het nieuwe Nederland
Kleiburg is niet de enige buurt die geportretteerd wordt in Typisch. In eerdere uitzendingen kwamen buurten in Breda en Leeuwarden aan bod. "Maar we willen een compleet beeld van Nederland schetsen," zegt eindredacteur van het programma Marieke Rietkerk. "Die buurten zijn nagenoeg helemaal wit. We willen ook het nieuwe Nederland laten zien."

In de krant las Rietkerk iets over de klusflat. "Het leek me perfect voor Typisch. De opgeknapte flat staat voor mij ook symbool voor het nieuwe elan in de Bijlmer."

Het bijzondere karakter van de flat trok een bijzonder gezelschap mensen. Rietkerk: "Er woont bijvoorbeeld een christelijke leefgemeenschap in de flat, in het Kleiklooster. Het is simpel gesteld een groep mensen die een paar appartementen heeft gekocht en de deuren ertussenuit heeft gehaald. Ze brouwen hun eigen bier en vangen ook daklozen op."

Of al dat klussen mooie appartementen heeft opgeleverd? "Iedereen heeft het naar eigen smaak ingericht, dus het is heel divers geworden. Wat ik zelf vooral mooi vind, is de vreugde die er in de flat heerst. Iedereen wil er iets van maken."

Typisch, 26 t/m 29/3, 19.20 uur, NPO 2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden