Kluizenaar leeft 27 jaar van gestolen voedsel in zelfgemaakte hut

Nadat Christopher Knight op zijn negentiende van de aardbodem leek te zijn verdwenen, werd hij vorige week in de bossen van de Amerikaanse staat Maine gearresteerd. De nu 47-jarige Knight wordt verdacht van op zijn minst 1000 inbraken. Hij leefde al 27 jaar van voedsel dat hij stal uit omringende dorpen.

De hut in de bossen van Maine, waar Christopher Knight 27 jaar van zijn leven doorbracht Beeld reuters
De hut in de bossen van Maine, waar Christopher Knight 27 jaar van zijn leven doorbrachtBeeld reuters

De laatste diefstal van Knight was uit een kleine winkel voor hulpbehoevenden in een klein dorp in het noordoosten van de staat Maine. Hij werd gepakt doordat een winkeleigenaar de inbraken zat was en een beveiligingssysteem installeerde.

Mensen in de omgeving wisten van het bestaan van de kluizenaar. Hij was bij sommigen zo bekend dat ze in de koude winters voedsel achterlieten om te voorkomen dat Knight bij hen zou inbreken.

Anderen wisten niet van het bestaan van Knight af. 'Ik ben geboren in 1987, maar hij was er daarvoor al. Ik heb hem nog nooit gezien', zei een buurtbewoonster. Een ander zei dat hij al 32 jaar in de omgeving woonde, maar hem nog nooit had gezien.

Christopher Knight Beeld reuters
Christopher KnightBeeld reuters

Laatste contact in jaren negentig
De zelfgebouwde hut van Knight, bestaande uit een tussen bomen gespannen tent, leek net een echte kampeertent. Er stond een radio op batterijen, die Knight gebruikte om naar een rockzender te luisteren en het nieuws bij te houden. Hij kookte op een aantal propaan-aangedreven kookstellen. Het laatste 'gesprek' dat Knight voerde, was volgens hemzelf in de jaren negentig. Een simpel 'hallo' tegen een voorbijganger was het enige menselijke contact dat hij had in de afgelopen 23 jaar.

Zelfs tijdens de koude winters in Maine, waar het soms tientallen graden kan vriezen, deed Knight er alles aan om niet ontdekt te worden. Hij meed het aansteken van kampvuren en hij gebruikte ook geen gas om zich warm te houden. Volgens de autoriteiten ging hij bij extreme kou in zijn tent liggen en wikkelde hij zich in, wederom gestolen, slaapzakken. Knight zit nu in de cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden