Update

KLPD zet in op afnemen crimineel vermogen

Een oefening van de speciale dienst van de KLPD. Foto ANP Beeld
Een oefening van de speciale dienst van de KLPD. Foto ANP

DRIEBERGEN - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) wil criminelen dit jaar minimaal 32 miljoen euro ontnemen. Het breidt het team dat zich richt op het ontnemen van crimineel vermogen, met twintig man uit tot zeventig. Dat zei korpschef Ruud Bik dinsdag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst.

''Het gaat criminelen maar om een ding: geld'', aldus Bik. Uit onderzoek blijkt volgens de korpschef dat in Nederland in totaal 15 miljard aan crimineel vermogen is. Dat geld zit onder meer in onroerend goed, boten en auto's. ''Daar denken wij als KLPD veel aan te kunnen doen'', aldus Bik.

Het korps haalt voor het financieel-economische recherchewerk mensen in huis die over heel specifieke kennis beschikken, bijvoorbeeld op het gebied van vastgoed of complexe financiële stromen.

Een ander speerpunt in het nieuwe jaar is het versterken van de samenwerking met de private sector. Het korps wil samenwerken met transportorganisatie TLN om ladingdiefstallen te bestrijden, met banken om cybercrime aan te pakken en met hotels om mensenhandel te bestrijden. ''We willen vooral dat de hotelbranche bewuster wordt dat het gebeurt'', aldus Bik. ''We hebben de medewerking van de branche hartstikke hard nodig.''

Het KLPD richt zich op de aanpak van zware, georganiseerde criminaliteit en terrorisme. Het korps werkt landelijk en internationaal samen met verschillende diensten op het gebied van informatie en intelligence.

Afgelopen jaar heeft het KLPD in Nederland tweehonderd verdachten van zware criminaliteit aangehouden, tegen 188 een jaar eerder. In het buitenland werden nog eens 67 verdachten aangehouden. Het korps had vorig jaar 182 opsporingsonderzoeken lopen, tegen 150 in 2009. In totaal werd 1500 kilo aan harddrugs in beslag genomen, een ruime verdubbeling van het jaar ervoor (629 kilo). Ook werd 22 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen, tegen 12,9 miljoen euro in 2009.

De nationale opsporingslijst waarmee het korps vorig jaar kwam, heeft vijf aanhoudingen opgeleverd. Momenteel staan nog elf gezochte criminelen op de lijst. Ook hielp het korps bij het opsporen van ontsnapte TBS'ers en gevangenen. TBS'ers waren gemiddeld binnen twee dagen terug in de instelling.

Korpschef Bik blikt tevreden terug op 2010.''Er is verschrikkelijk hard gewerkt.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden