Klopjacht op Australische versie van 'Bear Grylls'

De Australische politie is een bezig met een klopjacht op de Australische versie van de Britse survivalexpert en tv-persoonlijkheid Bear Grylls. De van moord en verkrachting verdachte Malcolm Naden is al zes jaar op de vlucht voor de autoriteiten en overleeft in de onherbergzame Australische natuur. Al zeven keer ontkwam hij ternauwernood aan de politie. Deze week werd de voortvluchtige man bijna gepakt, maar hij wist een agent neer te schieten en ontkwam alsnog.

Redactie
De voortvluchtige moordverdachte Malcolm Naden. Beeld AFP
De voortvluchtige moordverdachte Malcolm Naden.Beeld AFP

Malcolm Naden (38) wordt ervan verdacht dat hij zijn nicht Kristy Scholes (24) heeft gewurgd in juni 2005. Een andere nicht, Lateesha Nolan, werd al voor die datum vermist en die zaak wordt ook aan hem toegeschreven. Ook wordt Naden verdacht van verkrachting van een 15-jarig meisje.

Voor zijn vlucht sloot Malcolm zich vaak op in zijn slaapkamer in zijn ouderlijk huis. Daar las hij naar verluid vooral de bijbel, encyclopedieën en overlevingshandleidingen. Hij heeft het huis in 2005 verlaten.

Dierentuin
Naden houdt zich nu schuil in de bossen in het dichtbegroeide noordwesten van de staat New South Wales. Hij is de meest gezochte crimineel in die staat en het houdt de gemoederen bezig hoe hij overleeft in zijn eentje. Er zijn diverse kampeerplekken van hem gevonden die hints geven hoe hij het klaarspeelt. Ook zijn er meldingen van gestolen waren, zoals verrekijkers en schoeisel, in plaatsen waar hij is gesignaleerd.

Er gaan zelfs geruchten dat hij hulp ontvangt van sympathisanten. Zijn portemonnee werd onlangs nog in de buurt van zijn voormalige woonplaats Dubbo gevonden, wat kan inhouden dat hij er bekenden opzoekt. Media meldden ook dat hij zich een tijd schuilhield op het dak van een plaatselijke dierentuin, waar hij 's nachts het voedsel van de dieren stal.

'The Bad Bush Tucker Man'
Malcolm Naden is door alle geruchten een ware mythe geworden en men noemt hem ook wel 'the bad bush tucker man', een slechte versie van de 'bosvoedselman' die jarenlang op TV een show had en diverse boeken schreef over op welk voedsel je kan overleven in de Australische wildernis. Anderen vergelijken hem met Bear Grylls, de Amerikaan die in een televisieserie laat zien hoe je in het wild overleeft en die daarbij niks schuwt.

Door zijn achtergrond als arbeider in een slachthuis en schapenscheerder, verwacht men dat Naden zich goed kan voeden met de kleine zoogdieren en grotere buideldieren die in het gebied leven, zoals wombats en wallabies. Het is bekend dat hij zich ophoudt in gebieden die buiten de trekkerspaden vallen. Zo vermijdt hij beekjes en rivieren, omdat daar wandelaars op afkomen. Naden zoekt het hoger op en heeft daardoor een goed uitzicht op het gebied en eventuele achtervolgers. Hij houdt zich warm door schuilplaatsen te maken van takken en bomen.

Voedsel en medicijnen
Volgens een hoogleraar milieuwetenschappen kan de voortvluchtige crimineel ook overleven door fruitbomen te zoeken. Die bomen staan in afgelegen gebieden en zijn daar door de Engelse kolonisten van Australië achtergelaten. Buiten het seizoen zal hij zich ook tegoed kunnen doen aan onkruid, waaronder bessen.

Bob Cooper, een Australische survivalexpert, meent dat er genoeg 'bosmedicijnen' voorradig zijn, mocht Naden gewond raken tijdens de klopjacht op hem. Zo is het gebied rijk aan bomen en struiken die helend werken op open wonden.

Beloning

Deze week werd Naden gesignaleerd en tijdens de achtervolging die daarop volgde, schoot hij een agent neer. Die raakte gewond, maar overleefde het voorval. Australiërs in het gebied werd gisteren gemaand voorzichtig te zijn en elke confrontatie met de voortvluchtige en gewapende man te vermijden.

Er ligt een beloning klaar van 250.000 Australische dollar (189.565 euro) voor diegene die informatie kan verstrekken die tot zijn arrestatie leidt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden