Klokkenluidersfonds van de baan

DEN HAAG - Het kabinet weigert een fonds voor klokkenluiders in het leven te roepen.De Tweede Kamer had daar via een motie van de SP wel om gevraagd om te voorkomen dat mensen die misstanden in openbaarheid brengen, in financiële problemen raken.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft woensdag echter laten weten dat zo'n fonds weinig zal toevoegen aan de bescherming die al geboden wordt en die ''als adequaat wordt gezien''. Volgens haar zijn er geen of nauwelijks knelpunten die ertoe kunnen leiden dat een klokkenluider financieel nadeel niet vergoed kan krijgen.

De opsteller van de motie, SP-Kamerlid Ronald van Raak, vindt dat te weinig mensen optreden als klokkenluider en vermoedt dat de angst voor financiële consequenties daarbij een rol speelt. Een compensatiefonds zou daar verandering in moeten brengen. Niet zelden zeggen werkgevers een klokkenluider ontslag aan.

Volgens het kabinet zijn werkgevers en werknemers verantwoordelijk om maatregelen te nemen ''als het noodzakelijk wordt gevonden'' extra compensatie te bieden voor klokkenluiders die in financiële problemen komen. Daarover kunnen in cao's afspraken worden gemaakt, schrijft Ter Horst mede namens haar collega's van Sociale Zaken, Justitie en Economische Zaken.

Het kabinet zal de sociale partners naar aanleiding van de motie-Van Raak vragen om te bekijken of er op dit punt actie nodig is. In de afgelopen jaren klonk herhaaldelijk een roep om een klokkenluidersfonds. Het kabinet stelde toen al dat daarvoor geen dringende redenen zijn. Ook de Sociaal-Economische Raad (SER) ziet er de noodzaak niet van in. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden