Klokkenluider Spijkers breekt zaak weer open

Spijkers' doel van een herziening door de speciale kamer van de Centrale Raad voor Beroep is om Defensie opnieuw aan tafel te krijgen en een nieuw besluit af te dwingen. Foto ANP

DEN HAAG - Klokkenluider Fred Spijkers die al jaren in de clinch ligt met het ministerie van Defensie, breekt zijn ontslagzaak open. Het is hem te doen om de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep uit 1997, waarin zijn ontslag werd bekrachtigd.

Dat heeft Spijkers donderdag gezegd. Hij wil een herziening van dat vonnis, omdat hij zegt nieuwe feiten te hebben gevonden die oude beweringen van Defensie tegenspreken. Spijkers vond die in stukken die hij onlangs uit het Nationaal Archief kreeg. Defensie had die spullen daar ondergebracht, tegen de zin van Spijkers in.

Oud-defensiemedewerker Spijkers kreeg in de jaren tachtig een conflict met zijn werkgever. Hij had naar buiten gebracht dat de krijgsmacht ondeugdelijke mijnen gebruikte die leidden tot de dood van een instructeur.

Na een lange strijd trof Spijkers in 2002 een regeling met Defensie over eerherstel, een schadevergoeding en een onderscheiding. Maar volgens Spijkers houdt Defensie zich er niet aan, vooral wat betreft volledig eerherstel. Uit boosheid zegt hij nu zelf te gaan werken aan zijn rehabilitatie.

Ook vindt hij dat hij ambtelijk dood is gemaakt doordat zijn stukken in het archief werden opgeslagen. Na veel getouwtrek zijn eind mei toch spullen aan hem overgedragen. Spijkers verwacht nog meer. Maar in de memo's en notities die hij tot nu toe kreeg, vindt hij al zoveel ''schrikbarends'' dat zijn besluit vaststaat.

Spijkers' doel van een herziening door de speciale kamer van de Centrale Raad voor Beroep is om Defensie opnieuw aan tafel te krijgen en een nieuw besluit af te dwingen. Er is volgens hem geen sprake van dat hij op zijn oude post zou terugkeren. Ook blijft volgens Spijkers de vaststellingsovereenkomst uit 2002 overeind.

Defensie bevestigde donderdag het voornemen van Spijkers. Het ministerie gaat niet inhoudelijk in op de kwestie en wacht het proces af, aldus een woordvoerster. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.