Klokkenluider Snowden genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is door de Zweedse socioloog Stephen Svallfors van de Umea Universiteit voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Svallfors prijst Snowden vanwege zijn 'heroïsche daden die grote persoonlijke gevolgen hadden'.

Thomas van der Kolk
De voorkant van de medaille die jaarlijks wordt uitgereikt aan de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Beeld epa
De voorkant van de medaille die jaarlijks wordt uitgereikt aan de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.Beeld epa

Dat schrijft persbureau Reuters. Snowden wordt door de Verenigde Staten gezocht vanwege het openbaar maken van documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij zit momenteel op een Russisch vliegveld. Snowden heeft laten zien dat individuen 'zich sterk kunnen maken voor fundamentele rechten en vrijheden', zo schrijft Svallfors in zijn brief aan het Noorse Nobelcomité, dat de jaarlijkse prijzen uitreikt. In 2009 ging de Nobelprijs voor de vrede naar de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens Svallfors was dat 'een gehaast en ondoordacht besluit' dat nu kan worden 'teruggedraaid.'

Svallfors behoort tot de selecte kring van mensen die een persoon kunnen voordragen voor de Nobelprijzen, omdat hij professor is op de Umeå Universiteit, die sinds kort hoog op de lijst van 's werelds beste jonge universiteiten staat. Maar omdat de nominaties voor 2013 al vóór 1 februari hadden moeten worden ingeleverd, kan Snowden hoogstwaarschijnlijk pas volgend jaar meedingen naar de prijs, die in december wordt uitgereikt. Dit jaar heeft het comité een recordaantal genomineerden binnengekregen: 259. In oktober wordt de shortlist bekendgemaakt.

Kampioen
Aleksey Pushkov, het hoofd van het Internationaal Comité van de Russische Staatsdoema, wijst erop dat het ook in 2014 uiterst onzeker zal zijn of Snowden de prijs zal winnen. 'In nog geen miljoen jaar zullen de Verenigde Staten het toestaan dat Snowden de vredesprijs krijgt. Maar toch is zijn nominatie van belang. In het Westen zien velen hem als een kampioen van de democratie', zo twitterde hij maandag. In een andere tweet noemde hij de Nobelprijs van de Vrede een 'puur politieke prijs'. Volgens hem won Obama hem in 2009 alleen omdat hij zijn Republikeinse voorganger Bush had verslagen. 'Een andere reden was er niet.'

Overigens is Snowden niet de enige bekende klokkenluider die is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2011 werd Julian Assange, de Australische oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks, genomineerd door de Noorse premier Snorre Valen. Assange zit momenteel verschanst in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij vreest uitgeleverd te worden aan de VS. Vorig jaar werd de Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning voor dezelfde prijs genomineerd door de IJslandse politieke beweging The Movement. Manning staat momenteel in de VS terecht voor het leveren van Amerikaanse staatsgeheimen aan WikiLeaks.

Sinds 2001 is de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan honderd personen. Mocht de prijs volgend jaar naar Snowden gaan, dan is hij met zijn 30 jaar de jongste laureaat in de geschiedenis van de prestigieuze prijs.

Edward Snowden Beeld reuters
Edward SnowdenBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden