KLM verliest kort geding, bonden mogen actie voeren

De vakbonden bij KLM hoeven niet terug te keren naar de onderhandelingstafel. De rechter heeft de eis van de maatschappij om weer te komen praten over een cao afgewezen. Ook hoeven bonden acties niet tenminste een dag van te voren aan te kondigen.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

KLM leeft al maanden op voet van oorlog met het cabinepersoneel. De maatschappij verwijt de vakbonden overleg over een nieuwe bezuingingscao te traineren, om hun zin door te drukken in een pensioenconflict.

Vrijdag daagde KLM de twee cabinebonden voor de rechter, omdat in de cao zou zijn afgesproken dat eerst onderhandeld moet worden en de bonden al actie voerden.

Formeel en informeel overleg
De rechter ziet daar niets in. De bonden, zowel VNC als FNV Cabine, hebben al formeel en informeel met de maatschappij overlegd en kwamen daarbij niet tot overeenstemming.

"Wij voelen ons gesterkt door deze uitspraak dat wat wij vinden en wat we doen om dat te bereiken juist is," zegt een woordvoerder van VNC, de grootste cabinebond. "KLM zal nu toch echt in moeten gaan op onze eisen om zo erger te voorkomen."

"Wij willen nu dat KLM eindelijk eens met ons komt praten zonder vooraf eisen en dictaten op tafel te leggen," zet de VNC-woordvoerder. Hopelijk brengt deze uitspraak de maatschappij tot inkeer. Liever voeren we geen acties, maar door de starre houding van KLM kunnen we niet anders.

'Nadelig voor passagiers'
KLM betreurt dat de rechter niet is ingegaan op de eis om 24 uur van tevoren te weten wie mee doet aan een actie wanneer een actie een werkonderbreking van meer dan 40 minuten omvat. Deze uitspraak zal volgens de maatschappij nadelig uitpakken voor passagiers. KLM gaat zich beraden op vervolgstappen.

De aangekondigde acties voor morgen gaan nu onverkort door. Voorafgaand aan elke vlucht legt cabinepersoneel het werk 40 minuten neer. Als KLM niet inbindt, dan worden de acties de komende dagen opgevoerd naar 60 minuten en twee uur. Ook sluiten de bonden algehele stakingen niet uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden