KLM verkoopt deel van haar kunstcollectie

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat een deel van haar kunstcollectie verkopen. Door inkrimping van het hoofdkantoor is er minder ruimte voor kunst. De verkoop moet circa 300.000 euro opleveren.

Herman Stil
Acquarel Near the Temple uit 1995, van de Indiase kunstenaar Bhupen Khakhar is een van de topstukken die KLM verkoopt Beeld KLM Kunstcollectie/E.J. Wisselingh
Acquarel Near the Temple uit 1995, van de Indiase kunstenaar Bhupen Khakhar is een van de topstukken die KLM verkooptBeeld KLM Kunstcollectie/E.J. Wisselingh

Half februari worden bijna 70 werken die de maatschappij de afgelopen 25 jaar heeft verzameld van de hand gedaan tijdens een verkooptentoonstelling in museum Jan van der Togt in Amstelveen, onder de rook van het KLM-hoofdkantoor.

De werken dreigden permanent in het depot op het terrein van het hoofdkantoor te komen. "Het gaat om een opschoning van het huidige kunstbezit," zegt een woordvoerder. "We zijn er met een stofkam doorheen gegaan en hebben het overgrote deel van de werken uit het depot ingebracht in de tentoonstelling. De kunst die bij ons nu aan de muren hangt, blijft gewoon hangen."

Reorganisatie
De verkoop heeft zijdelings te maken met de lopende reorganisatie bij de maatschappij. KLM is bezig haar kantoororganisatie te stroomlijnen, onder meer door managementlagen weg te snijden.

"Daardoor is er minder kantoorruimte nodig en zijn er dus ook minder muren waaraan kunst kan hangen," zegt kunsthandelaar Willem de Winter die de verkoop organiseert. "Een deel van de collectie was gedoemd permanent in het depot te verdwijnen. Daar heeft niemand er iets aan. Deze werken zijn springlevend." Daarnaast kost opslag geld en mankracht.

De opbrengst komt ten goede aan de stichting KLM Kunstcollectie, die wordt geleid door oud-topman Pieter Bouw, vrachtbaas Jacques Ancher en voormalig hoofd voorlichting Ron Wunderink.

undefined

Nanjing Xi Lu, Shanghai uit 1995 van Thomas Struth is volgens verkopend kunsthandelaar Willem de Winter het topstuk van de verkooptentoonstelling. Vraagprijs: 50.000 euro Beeld KLM Kunstcollectie/E.J. van Wisselingh
Nanjing Xi Lu, Shanghai uit 1995 van Thomas Struth is volgens verkopend kunsthandelaar Willem de Winter het topstuk van de verkooptentoonstelling. Vraagprijs: 50.000 euroBeeld KLM Kunstcollectie/E.J. van Wisselingh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden