KLM's jeneverhuisjes bestaan nu in het echt

AMSTERDAM - Zes pandjes van Stadsherstel in de Oudezijds Armsteeg zijn als 'KLM-huisjes' opgeleverd: blauw en wit met geglazuurde donkerblauwe daken, net de porseleinen miniatuurhuisjes met jenever die de KLM uitdeelt in de hoogste klasse.

Ze zijn onderdeel van een groter project, waarbij ook Oudezijds Voorburgwal 30 en 32, twee rijksmonumenten, zijn gerestaureerd en het grachtenpand Oudezijds Voorburgwal 34 werd gereconstrueerd.

De zes wit-blauwe pandjes omzomen ook het oude veilinghuisje, een gemeentelijk monument, waarin bierbrouwerij van De Prael is ondergebracht. De blauwe pandjes zullen beneden als bestemming bedrijfsruimten hebben. Het proeflokaal wordt eveneens gevestigd in de plint van de steeg, terwijl de bierwinkel om de hoek is gelegen, aan de Oudezijds Voorburgwal.

Adjunct-directeur Jaap Hulscher van Stadsherstel spreekt van een ingeving. ''De gemeente vroeg onze hulp bij deze zwaar vervallen steeg, waar eerder slechte horeca werd afgewisseld met duistere krotten.'' Doorsneetoeristen liepen 's avonds een blokje om. En toen kreeg hij dat idee van de KLM-huisjes, 'waar bezoekers speciaal voor komen kijken'.

Intussen zit er ook een behoorlijk café, het American footbalcafé Backstage. ''Het wordt een bezienswaardigheid, dat merken we nu al,'' zegt Hulscher. ''Dit is dus een publiekstrekker en geen restauratie- of reconstructieproject, maar we zetten die Delfts blauwe huisjes ook niet midden op de gracht neer.''

Architect Kees Doornenbal van Rappange & Partners Architecten nam de uitwerking voor zijn rekening. Het betreft geen reconstructie, maar een nieuwe creatie, geïnspireerd op oude Amsterdamse pandjes, waarvan enkele ook 'op vlucht' - dus naar voren hellend - zijn ontworpen.

Doornenbal was er niet meteen gerust op dat de welcommissie het ontwerp begreep. ''Ik wilde niet dat men bij Welstand over 'dat project met dat geglazuurde blauwe dak' ging praten. Wat we bedacht hadden, ging namelijk tegen alle regels in die door Welstand zijn opgesteld. Vandaar dat ik eerst, om de commissieleden niet te veel te laten schrikken, een klassieke versie tekeningen liet zien met rode bakstenen en witte kozijnen. Pas later maakte de commissie kennis met de Delfts blauwe vorm. Gelukkig was ze direct enthousiast.'' (TON DAMEN)

undefined

Glanzend blauw en wit, de KLM-huisjes. Foto Klaas Fopma Beeld
Glanzend blauw en wit, de KLM-huisjes. Foto Klaas Fopma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden