KLM maakt probleemloze vlucht boven Nederland

De testvlucht van KLM zaterdagavond. Foto ANP Beeld
De testvlucht van KLM zaterdagavond. Foto ANP

AMSTERDAM - De KLM heeft zaterdagavond zonder problemen een testvlucht boven Nederland gemaakt met een Boeing 737. De vlucht werd gemaakt om te kijken of de atmosfeer schoon genoeg is voor luchtverkeer. De resultaten van een technische inspectie van het toestel worden op zondagochtend verwacht.

De resultaten worden gerapporteerd aan de Inspectie Verkeer en Waterstaat, die beslist of en wanneer er weer luchtverkeer mogelijk is.

Het Nederlandse luchtruim blijft tot nader order, maar zeker tot zondagochtend acht uur gesloten. Met de aanhoudende weeromstandigheden blijft de vulkanische as uit IJsland langer boven het Europese vasteland hangen, waardoor het niet veilig is om te vliegen, aldus de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Volgens burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer zitten er zo'n 1300 mensen vast op de luchthaven.

Ruim duizend particulieren hebben zaterdagavond gebeld naar het speciale telefoonnummer van de gemeente Haarlemmermeer om gestrande reizigers op Schiphol in hun huis op te nemen. Voor ouderen, gezinnen met kinderen en reizigers die medische zorg nodig hebben, werd opvang buiten Schiphol gezocht.

De gemeente verwachtte zaterdagavond dat er in de nacht van zaterdag op zondag weinig gebruik zou worden gemaakt van de particuliere opvangadressen, omdat de tijd te kort is om de opvang te organiseren. Op zondag zouden wel gestrande reizigers in de regio ondergebracht kunnen worden. De verwachting is dat er voorlopig nog nachtopvang nodig is, zelfs als het luchtruim weer wordt opengesteld.

Inmiddels groeit de overlast die het gevolg is van het vliegverbod. Alarmcentrale Eurocross wordt overspoeld met telefoontjes van Nederlanders die vastzitten. Op het centraal station in Amsterdam vormden zich lange rijen voor de loketten voor internationale treintickets. Ook op Schiphol staan lange rijen van mensen die naar het buitenland willen met de trein.

Het filmfestival Imagine, dat momenteel in Amsterdam plaatsvindt, moest het symposium Eastern Promises dat voor zondag was gepland afgelasten. Op het symposium zouden diverse gasten uit Oost-Europa aanwezig zijn, maar zij kunnen niet naar Amsterdam komen.

FNV Bondgenoten heeft zaterdag de overheid opgeroepen de luchtvaartsector te steunen. FNV Bondgenoten denkt aan maatregelen als werktijdverkorting en tijdelijke verlaging van personeelslasten.

De marechaussee heeft toegezegd een soepelere norm te hanteren voor visumaanvragen voor mensen die vastzitten in de internationale zone van Schiphol en de luchthaven willen verlaten. Al 150 mensen die de afgelopen dagen achter de paspoortcontrole van de luchthaven zijn gestrand hebben een tijdelijk visum gekregen.

Reizigers die vastzitten op Schiphol slaan op grote schaal spullen in die in de eerste levensbehoeften voorzien, zo bleek zaterdag. Artikelen zoals tandenborstels, tandpasta, deodorant, babyvoeding, onderbroeken en sokken vliegen over de toonbank, zo meldden winkeliers op Schiphol Plaza.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden