KLM gaat naar Salt Lake City en Ibiza vliegen

KLM blijft nieuwe bestemmingen toevoegen. De maatschappij gaat komende zomer, in het kielzog van partner Delta Air Lines, tussen Schiphol en Salt Lake Ciy pendelen. Ook wordt met Ibiza een zesde nieuwe Europese bestemming toegevoegd, waardoor het totaal op 76 komt.

Herman Stil
KLM gaat vanaf mei volgend jaar naar Salt Lake City in de VS vliegen, een bestemming die sidns afgelopen mei al door partner Delta (voorgrond) wordt bediend. Die vluchten zijn volgens KLM-topman Pieter Elbers zo succesvol, dat er ruimte is voor meer capaciteit. Beeld foto ANP
KLM gaat vanaf mei volgend jaar naar Salt Lake City in de VS vliegen, een bestemming die sidns afgelopen mei al door partner Delta (voorgrond) wordt bediend. Die vluchten zijn volgens KLM-topman Pieter Elbers zo succesvol, dat er ruimte is voor meer capaciteit.Beeld foto ANP

De uitbreiding past in de groeisprong die KLM-topman Pieter Elbers vorige week aankondigde. De maatschappij voegde toen in één klap vijf nieuwe Europese bestemmingen toe.

Daar komt nu Salt Lake City bij. Sinds afgelopen mei vliegt Delta dagelijks naar de hoodstad van de staat Utah, waar de Amerikaanse maatschappij één van haar Amerikaanse thuisbases heeft. Vanuit Salt Lake City zijn met een overstap tientallen regionale bestemmingen in het westen van de VS te bereiken.

Die vlucht is zo succesvol dat KLM er een tweede dagelijkse vlucht aan toevoegt. Vanaf begin mei twee maal per week, in juni komt daar een derde wekelijke vlucht bij. 'We doen dat in nauwe samenwerking met Delta,' zegt KLM-topman Pieter Elbers. 'Salt Lake City is een sterke bestemming, die zich enorm goed heeft ontwikkeld omdat het een hub is van Delta.'

Feesteiland
Met Ibiza begeeft KLM zich op het terrein van dochter Transavia, die al jaren naar het feesteiland vliegt. De vlucht wordt vooralsnog alleen in het hoogseizoen, in juli en augustus, uitgevoerd en is een aanvulling op de bestaande Transaviavluchten vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam.

KLM-topman Pieter Elbers kondigde vorige week in Het Parool aan investeringen en groeitempo in Europa flink op te voeren. Werd voorheen pas naar een nieuwe stad gevlogen als er voldoende passagiers waren voor tenminste drie vluchten per dag, vanaf nu begint de maatschappij al met één dagelijkse vlucht. Is het een succes, dan wordt de frequentie snel opgevoerd.

Daarnaaast worden vluchten die niet voldoende draaien, ook sneller dan voorheen gestopt. Zo houdt KLM het komende zomerseizoen op met de rechtstreekse vluchten naar Dallas/Fort Worth, die sinds 2008 plaats vonden. Ook wordt de verbinding tussen Schiphol en luchthaven Köln/Bonn gestaakt. Eerder werd al bekend dat begin 2016 ook de luchtlijn naar Fukuoka wordt onderbroken, vanwege de economische situatie in Japen.

Partners
De maatschappij wil met de nieuwe groeistrategie meer passagiers trekken, maar ook aantrekkelijker worden voor partners. Dat leverde deze week meteen succes op: het Indiase Jet Airways sluit een verbond met KLM en strijkt neer op Schiphol. 'We werken nu twee jaar samen met Jet voor transferpassagiers in India,' zegt Elbers. 'Dat gaat goed. Het vliegverkeer binnen India groeit enorm en het concurrentieveld is flink veranderd.'

De tweede maatschappij van India verplaatst nu haar Europese basis inclusief 33 medewerkers van Brussel naar Schiphol. Ook de dagelijkse Jetvluchten naar New Delhi, Bombay en Toronto in Canada verhuizen mee. In Brussel is Jet goed voor 550.000 passagiers per jaar, maar de vluchten die de maatschappij van daar uit naar de VS maakte, worden gestaakt.

Rechtstreekse vluchten
KLM biedt Jet Airways op Schiphol doorverbindingen naar dertig Europese bestemmingen en elf vluchten naar de VS, in samenwerking met partner Delta Air Lines. Binnen India verzorgt Jet straks het doorvervoer van KLM-passagiers naar bestemmingen als Hyderabad, Bangalore, Madras, Goa en Calcutta, plus bestemmingen in buurlanden Nepal, Sri Lanka en Bangladesh.

Elbers sluit niet uit dat er ooit nieuwe rechtstreekse KLM-vluchten naar andere Indiase bestemmingen komen. 'Het hebben van een lokale partner is daarvoor essentieel.' De maatschappij vloog tot 2008 rechtsreeks naar Hyderabad.

De KLM-topman zei vorige week ook de bestaande samenwerking met Etihad uit Abu Dhabi te willen uitbreiden, vooral voor overstapvluchten naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden