KLM-banen weg naar Hongarije en India

KLM laat haar boekhouding in het vervolg grotendeels in India en Hongarije doen. Bij KLM Cargo verdwijnen daardoor de komende twee jaar 130 arbeidsplaatsen.

Herman Stil
Zowel in Amstelveen als op Schiphol-Oost verdwijnen bij KLM arbeidsplaatsen bij de financiële afdelingen. De boekhouding verhuist grotendeels naar lagelonenlanden. Beeld anp
Zowel in Amstelveen als op Schiphol-Oost verdwijnen bij KLM arbeidsplaatsen bij de financiële afdelingen. De boekhouding verhuist grotendeels naar lagelonenlanden.Beeld anp

De maatschappij stuurt daarmee opnieuw aan op een conflict met haar Ondernemingsraad.

De verhuizing naar beide lagelonenlanden maakt deel uit van de aanhoudende bezuinigingen bij KLM en de reorganisatie van haar kantoren tot 'high performance organisation'.

De boekhouding van KLM verhuist grotendeels naar een eigen financiele dependance in Boedapest die de maatschappij in 2003 opzette voor haar passagiersactiviteiten. Daar is inmiddels ook de internationale boekhouding van Air France ondergebracht.

Uitbesteden
De boekhouding van KLM Cargo wordt goeddeels uitbesteed aan een extern bedrijf in India.

Daardoor verdwijnen op het hoofdkantoor op Schiphol-Oost 130 arbeidsplaatsen. KLM wil de ingreep via natuurljk verloop, vrijwillige vertrekregelingen en herplaatsing proberen op te vangen.

Daarnaast wil de maatschappij het beheer van haar businessclasslounge op Schiphol, nu nog in handen van eigen personeel, uitbesteden omdat de horecataken niet tot de kernactiviteiten behoren. Het betrokken personeel, goed voor 32 arbeidsplaatsen, wordt geacht mee te verhuizen naar een externe uitbater.

Negatief advies
KLM vindt bij de drie ingrepen haar Ondernemingsraad recht tegenover zich. Voor het verhuizen en uitbesteden van de boekhouding van KLM en KLM Cargo heeft de raad ondanks aandringen van de KLM-directie nog geen oordeel gegegeven en over de ingreep in de lounge is al negatief geadviseerd. De Ondernemingsraad overweegt in beide gevallen stappen tegen het besluit van de maatschappij.

Onlangs stonden directie en raad al voor de rechter tegenover elkaar in het slepende conflict over ingrepen in de vliegtuigbezetting. De rechter oordeelde toen dat KLM de raad daarvoor niet om advies hoefde te vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden