Klipper Stad Amsterdam haalt zich woede op de hals van Spaans eiland

De Stad Amsterdam heeft zich de woede op de hals gehaald van de Spanjaarden, toen afvalwater in zee terechtkwam vlak bij Formentera.

null Beeld Marco Okhuizen
Beeld Marco Okhuizen

De klipper Stad Amsterdam maakte zich vorige maand schuldig aan het vervuilen van beschermd water voor de kust van Formentera. De Spanjaarden waren, op zijn zachtst gezegd, niet blij.

Op 22 juni gooide het grote zeilschip dat gedeeltelijk in handen is van de gemeente Amsterdam, het anker uit in de wateren vlak voor de kust van het eiland Formentera, gelegen naast het populaire feesteiland Ibiza. Er waren ongeveer zestig mensen aan boord, van wie de helft bemanningsleden, toen bleek dat de pomp van één van de grijswatersystemen, waarin het keukenafvalwater wordt opgevangen, niet naar behoren werkte.

Afvalwater
Maar tijdens het onderhoud, waarbij het water van de ene tank naar de andere tank moest worden overgebracht, ging er iets mis. Een halve kubieke meter afvalwater verdween in zee.

Dat had nooit mogen gebeuren, het was een ongeluk, zegt Evert van Dishoeck, directeur van Rederij Clipper Stad Amsterdam. Hij noemt het ongeval zeer spijtig en zegt dat zoiets in de vijftien jaar van het bestaan van het schip niet eerder is voorgekomen.

Varkens en viespeuken
De ankerwacht van het eiland zag het gebeuren en meldde zich, waarop de werkzaamheden direct zijn stilgelegd, laat de klipper weten in een verklaring op Facebook. Het schip is naar Ibiza gevaren en werd daar vastgehouden in afwachting van de tuchtprocedure. Na vijf dagen en het betalen van een fikse boete mocht het doorvaren.
Maar toen had het zich de woede van de Spanjaarden al op de hals gehaald. Zo noemt iemand de Nederlanders 'varkens en viespeuken' op Facebook.

Het toerisme op het eiland Formentera, de kleinste van de vier Balearen, is niets vergeleken met grote broer Ibiza (de andere twee zijn Mallorca en Menorca). Het eiland ligt voor een groot deel in het beschermde natuurgebied Ses Salines, onderdeel van de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Schade voor Formentera
Maar het eiland wordt door steeds meer mensen aantrekkelijk gevonden en dat merken de bewoners aan de hoeveelheden schepen die dagelijks voor anker gaan bij de kust. En niet alle schippers gedragen zich even netjes.
Het al dan niet opzettelijk dumpen van scheepsafval is een groot probleem in het natuurgebied. Een woordvoerder van het eiland zegt in de lokale krant Diario de Ibiza dat dit soort lozingen op grote schaal het toeristisch imago van Formentera, de transparantie en de kwaliteit van het water ernstig schaadt.

Het verklaart de felle reacties van eilandbewoners en betrokkenen bij het gebied. Sommigen zijn bang dat de kwaliteit van het water en alles wat erin leeft, achteruit gaat, anderen noemen het ronduit misdadig.

Geen excuus
Het 76 meter lange zeilschip, vijftien jaar geleden gebouwd door voornamelijk jonge werklozen en schoolverlaters om hen werkervaring te laten opdoen, is wat sommige Spanjaarden betreft niet meer welkom in het gebied. Zo zegt Christiane Daniel: 'Ik hoop dat de straf zo hoog is dat jullie voortaan wel weten wat jullie met je afval moeten doen. Ik wil jullie nooit meer in onze wateren zien!!'

De wethouder van Milieu van Formentera zei in de Diario de Ibiza dat het 'onderhoud' geen excuus is. En dat zulk onderhoud niet plaats mag vinden in een natuurpark.

Het paradepaardje van de gemeente Amsterdam, die 32 procent van de aandelen bezit, de rest is van uitzendbureau Randstad, waarop regelmatig evenementen worden georganiseerd, is op tijd terug voor het evenement Sail Amsterdam en vaart voorop tijdens de feestelijke intocht, 19 augustus. Daarna vaart het schip onder meer naar Duitland en Denemarken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden