'Klink liet Kamer buiten deal met ziekenhuis'

Toenmalig minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in 2009 ten onrechte niet ingelicht over een financiële toezegging aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Ook is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) destijds ten onrechte niet betrokken bij de besluitvorming over deze regeling. Volgens tv-programma Zembla zou het gaan om een bedrag van 100 miljoen euro. Dat heeft huidig minister Edith Schippers vanavond aan de Tweede Kamer geschreven.

redactie
Ab Klink in 2010. Beeld ANP
Ab Klink in 2010.Beeld ANP

De afspraak met het EMC over een ruimere garantieregeling voor kapitaallasten werd gemaakt in verband met de voorgenomen nieuwbouw bij het academisch ziekenhuis. De toezegging van Klink 'lijkt niet in overeenstemming met de regels die gelden ten aanzien van staatssteun en mijn eigen beleidslijn', schrijft de minister. Ze zal de feiten van de zaak en de juridische gevolgen op een rij zetten en de Kamer zo snel mogelijk informeren wat ze besluit daarmee te doen.

De NZa en het EMC zijn volgens Schippers destijds samen aan de slag gegaan om de garantieregeling verder uit te werken. Het ministerie heeft daarbij geen bemoeienis gehad, aldus de minister. Eind 2011 bleek dat er tussen NZa en het ziekenhuis vragen bestonden over de interpretatie van de afspraak van Klink. De NZa heeft het ziekenhuis toen gevraagd eerst te overleggen met het ministerie om een en ander te verhelderen. Dat overleg loopt nog steeds.

Zembla
Schippers had de Kamer morgen willen informeren over deze zaak, bij de presentatie van een officieel onderzoeksrapport over het interne functioneren van de NZa. Maar enkele media refereerden al aan een uitzending van Zembla, later deze week.

Ab Klink. Beeld ANP
Ab Klink.Beeld ANP
Edith Schippers. Beeld anp
Edith Schippers.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden