Klimvallei en onderwaterpark moeten bezoek Twiske opstuwen

Een onderwaterpark en een klimvallei moeten meer bezoekers naar het Twiske lokken. De extra inkomsten zijn hard nodig om het groengebied te onderhouden.

Patrick Meershoek
Duikers kunnen straks op 7 meter diepte terecht in het onderwaterpark Beeld Rudy Rosman
Duikers kunnen straks op 7 meter diepte terecht in het onderwaterparkBeeld Rudy Rosman

De ijstijd, de walvisvaart, de piraterij, de scheepsbouw en de oorlog: het Maritiem Onderwaterpark in het Twiske gaat bezoekers vanaf volgend jaar 'een duikreis door de tijd' aanbieden, zoals initiatiefnemer Marco Pot het omschrijft.

Een parcours onder water voert de duikers in een klein uur langs zwerfkeien, walvisbotten, kanonnen en wrakken van uiteenlopende scheepstypen.

Na meer dan twee jaar van voorbereidingen heeft het onderwaterpark groen licht gekregen van het recreatieschap, dat verantwoordelijk is voor het beheer van het groengebied.

Tegelijkertijd geeft het bestuur, met daarin vertegenwoordigers van de gemeenten Amsterdam, Landsmeer en Oostzaan, ook toestemming voor de komst van een klimpark dat jaarlijks 12.000 betalende bezoekers moet trekken.

Dakpannen en bootjes
Het onderwaterpark komt vanaf volgend jaar op zeven meter diepte te liggen in de Stootersplas.

Pot deed inspiratie op in Finland en Kroatië, waar soortgelijke attracties te vinden zijn. "In Kroatië staat het park in het teken van het Romeinse rijk, met oude zuilen, beelden en kruiken. Bij elke bezienswaardigheid staat een bordje met tekst en uitleg. Dat is precies de verdieping die wij ook zoeken."

Het erfgoedpark tilt het huidige aanbod voor duikers in de plas naar een hoger niveau.

Op de bodem van de voormalige zandafgraving is nu al een variëteit van objecten te vinden, variërend van stapels dakpannen tot bootjes die tot zinken zijn gebracht.

Met het nieuwe aanbod hoopt Pot ook buitenlandse toeristen naar het Twiske te lokken. "Dit past helemaal in de doelstelling van Amsterdam om toeristen over de regio te spreiden. De bus naar de Zaanse Schans komt hier langsrijden, dus ze hoeven alleen maar uit te stappen."

Uitvalsbasis
Daarbij beschouwt Pot het Twiske als uitvalsbasis voor uitstapjes met de maritieme geschiedenis in de provincie Noord-Holland als thema. Zoals een bezoek aan het graf van zeeschuimer Claes Compaen in Oostzaan, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Zeeaquarium in Bergen of het Vikingmuseum in Wieringen. "We hopen de bezoeker nieuwsgierig te maken naar meer."

De initiatiefnemer verwacht volgend jaar te beginnen met het eerste onderdeel door het afzinken van zwerfkeien van meer dan duizend kilo. "Daarna gaan we het thema uitbouwen. Naast de Zeeburgertunnel ligt een waterschip onder water. Dat zou voor ons een interessante aanwinst zijn. Verder denken we ook aan een schip met een glazen bodem, zoals je die in het buitenland wel tegenkomt."

Het grote voordeel van de Stootersplas is dat duikers er goed zicht hebben. Pot: "Wij hebben onze eigen big five: de snoek, de snoekbaars, de paling, de grondel en de stekelbaars. Die zijn goed te zien." Het onderwaterpark is gratis toegankelijk. Het recreatieschap rekent op extra inkomsten uit het betaald parkeren.

Voor het klimpark moet wel entree worden betaald. Initiatiefnemer Walter Bisselink heeft al twee klimparken in Enkhuizen en Den Helder. De ondernemer heeft met het groengebied afgesproken dat hij ook de gratis toegankelijke avonturenspeelplaats naast het klimpark voor zijn rekening neemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden