Klimtoestel Aldo van Eyck gered en onthuld

Aan de Sloterplas is een klimtoestel van Aldo van Eyck onthuld. Het is van de velen waarmee hij kinderen - en hun ouders - liet buiten spelen.

Maud en Charlie vermaken zich op het speeltoestel van Aldo van Eyck, die vond dat ouders meer betrokken moesten worden bij het spel van hun kinderenBeeld Elmer van der Marel

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) verrichtte gistermiddag de onthulling van het originele klimtoestel van architect Aldo van Eyck (1918-1999), bij het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas.

Het bijzondere exemplaar, met klimtorens en duikelrekken, komt uit de Stoomgemaalstraat in Osdorp en verplaatst met financiële steun van de gemeente, crowdfunders en sponsors. Het Van Eesteren Museum ziet de plaatsing als kick-start van een gedroomde beeldentuin aan de noordoever van de plas.

Andere boeg
Aldo van Eyck ontwierp na de oorlog speeltuinen die de fantasie van kinderen prikkelden en ouders bij het spel betrokken. In 1947 trad de jonge architect in dienst bij de Amsterdamse Publieke Werken, afdeling Stadsontwikkeling. Nadat hij korte tijd aan stadsuitbreidingen had gewerkt, kreeg hij de opdracht een speelplaats te ontwerpen op het Bertelmanplein in Zuid.

In Amsterdam bestonden destijds alleen afgesloten speeltuinen, beheerd door speeltuinverenigingen. Kinderen moesten lid zijn om er te mogen spelen. In de woonbuurten zelf waren niet of nauwelijks speelvoorzieningen. Van Eyck gooide het over een andere boeg.

Succes
Voor het vrij toegankelijke Bertelmanplein ontwierp hij een breedgerande betonnen zandbak met afgeronde hoeken, waarin hij vier ronde stenen en een klimboogje plaatste. Naast de zandbak stonden drie duikelrekjes; het plein werd begrensd door bomen en vijf zitbanken - Van Eyck vond het belangrijk dat ouders betrokken werden bij het spel van hun kinderen.

De speelplaats werd een succes. Het besef dat kinderen licht, lucht en ruimte nodig hadden, en het pleidooi voor een meer ontspannen manier van opvoeden, zoals bepleit door de Amerikaanse kinderarts Benjamin Spock, gaf hem vervolgens alle ruimte om nieuwe speelplaatsen in te richten. In de dertig jaar die volgden ontwierp Van Eyck 860 speelplaatsen.

Lees ook: Crowdfunding voor behoud vintage klimrek in Nieuw-West

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden