'Klimaatvluchteling' uit Kiribati in beroep tegen uitzetting Nieuw-Zeeland

Een inwoner van de eilandengroep Kiribati heeft op basis van klimaatverandering asiel aangevraagd in Nieuw Zeeland. De immigratiedienst wees hem af, maar de man gaat in beroep. Volgens hem is de stijgende zeespiegel een bedreiging voor zijn woning en leven in zijn thuisland.

De president van Kiribati spreekt de Verenigde Naties toeBeeld ap

Dat meldt de New Zealand Herald. Als de Kiribatiaanse man inderdaad op basis van zijn verhaal toegang tot Nieuw-Zeeland krijgt, zou hij volgens de krant de eerste officiële klimaatvluchteling zijn. Of hij ook de eerste is die op deze gronden asiel aanvraagt, is moeilijk te zeggen; klimaatvluchtelingen vallen niet onder de officiële definitie van de VN.

Op dit moment woont de man al in Nieuw-Zeeland, maar zijn visum verloopt binnenkort. Daarom vroeg hij onlangs asiel aan als vluchteling, aangezien zijn thuisland dreigt onder te lopen. De immigratiedienst heeft de aanvraag afgewezen, en nu gaat de eilandbewoner in beroep. Hij wil de uitspraak aanvechten tot en met het hooggerechtshof.

Kiribati is een eilandengroep in de Stille Oceaan, bestaande uit 32 eilandjes die allemaal slechts een paar meter boven zeeniveau liggen. Als de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering de komende jaren stijgt, zal een groot deel van de eilandjes onderlopen. De president van het land zei onlangs nog in een speech dat het onvermijdelijk is dat de inwoners van Kiribati in de toekomst moeten migreren.

Miljoenen vluchtelingen in 2050
Hoewel er voorspellingen zijn dat het aantal klimaatvluchtelingen de komende jaren zal toenemen, ontbreken op dit moment harde cijfers die dat ondersteunen. Echte rampspoed, waarbij duizenden mensen hun land moeten ontvluchten als gevolg van klimaatverandering, blijft tot nu toe uit. Toch bestaan er schattingen dat het aantal klimaatvluchtelingen in 2050 in de miljoenen zal lopen.

De Nieuw-Zeelandse immigratiedienst laat weten dat er geen acute dreiging is voor de man, en dat ze daarom zijn verzoek om als vluchteling het land binnen te komen afwijzen. Waarschijnlijk zal de rechter voor het einde van de maand een uitspraak doen over het beroep.

Hoewel de Nieuw-Zeelandse regering de aanvraag van de man begrijpt, zijn ze bang voor een enorme instroom vluchtelingen als ze het verzoek van de man inwilligen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden